Спасиха 7-месечно бебе с уникална за България трансплантация

0
Спасиха 7-месечно бебе с уникална за България трансплантация
Снимка: Булфото

Уникална трансплантация, извършена от проф. Любомир Спасов и неговия екип в болница "Лозенец", спаси живота на седеммесечно бебе. Заради тежкото състояние на детето, което се е родило с много аномалии, се е наложило черният дроб да бъде свързан директно с дясното предсърдие. Подобна операция досега не е била извършвана. Предстои операцията, която е извършена на 5 април, да бъде докладвана на европейските научни дружества. Подробности за операцията бяха представени от болницата днес.

В началото на април трима пациенти - единият от които бебето, получиха шанс за нов живот след трансплантации на бъбреци и черен дроб от 55-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт. Малкият Валери е постъпил в средата на март в болницата в тежко състояние с картина на крайна степен на чернодробна недостатъчност. Той е роден с изключително рядка вродена аномалия, включваща обратно разположение на вътрешните органи, сърце, разположено вдясно, черен дроб вляво, огледално на нормалното разположение и липса на извънчернодробни жлъчни пътища, съобщи БНР.

Заболяването, вследствие на жлъчната аномалия, представлява прогресираща цироза, която води до крайна чернодробна недостатъчност и смърт. Подобно съчетание на аномалии доскоро се е считало за абсолютно противопоказание за извършване на чернодробна трансплантация поради изключителните технически трудности за изпълнение. Приложена е техника, която рутинно се използва в болница "Лозенец" при живи донори. Двете операции са се провели при изключителен синхрон и мобилизация. При свързването на донорския черен дроб се е наложило директно съединяване на чернодробните съдове към сърцето на Валери, разказаха днес лекарите.

Източник: Petel.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари