Български лекари трансплантираха черен дроб на двумесечно бебе

0
Операцията е уникална и е постижение в световен мащаб
Операцията е уникална и е постижение в световен мащаб Видео: News7

Операцията е уникална и е постижение в световен мащаб

Двумесечният Виктор, който е най-малкият пациент досега на Лекарите в болница "Лозенец" направиха уникална чернодробна трансплантация на двумесечно бебе.

Малкият Виктор получава половината черен дроб на баща си Венцислав и излиза от чернодробна кома, причинена от хепатит В, благодарение на сложна трансплантация, извършена в Университетска болница "Лозенец". Предстоят още няколко изследвания, след което малкият пациент ще бъде изписан.

Трансплантацията на черен дроб на толкова малко дете е изключително предизвикателство и е голям успех за българската медицина.

Тя е извършена от проф. Любомир Спасов и неговия екип, а за да поздрави лично екипа, днес в болницата заедно с родителите на детето беше и министърът на здравеопазването Петър Москов.

"В световен мащаб само няколко са такива трансплантации на такава крехка възраст. Това е поредица от усилията на много болнични екипи – в Златоград, в Смолян, в Пловдив и сега в нашата болница", сподели проф. Спасов.

"Това е постижение не на софийското или на българското здравеопазване. Това е световен еталон – няколко са такива операциите в световен мащаб. Няма по-добър подарък за тези родители по случай 1 юни", каза д-р Москов.

Детето е докарано в болницата в кома. Кърви отвсякъде и са необходими няколко дни за подготовка преди операцията.

Тежък е и следоперативния период, появява се инфекция, но лекарите успяват да се справят. След трансплантацията, новият черен дроб започва да работи нормално.

Двумесечният Виктор, който Москов нарече "победител" заради името и успеха на трансплантацията е опериран по национална програма за трансплантация и операцията е безплатна за родителите му.

Източник: news7.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари