Социалните вече приемат молби за помощи за отопление

0
Освен за топлото, документи могат да се подават и за първокласници, може да са пак 250 лева или малко повече
Освен за топлото, документи могат да се подават и за първокласници, може да са пак 250 лева или малко повече

От вчера всички поделения на службите за социално подпомагане имат готовност да приемат молби за отпускане на целева помощ за отопление за предстоящата зима. Всички критерии за достъп до тази помощ остават същите, променя се само коригиращият коефициент, който от една страна ще разшири достъпа на повече хора до тази подкрепа, а от друга ще компенсира увеличението на пенсиите от 1 юли това заяви шефа на русенската дирекция „Социално подпомагане“ Кристина Георгиева.

Все още не е уточнен размерът на парите, които държавата ще отпуска месечно на бедните за зимата. Иначе не се променят правилата, които важат и досега за това, че при отопление на парно сумите за подпомагане ще се превеждат директно на „Топлофикация“, при отопление с ток - парите ще се дават на правоимащото лице, а при отопление на твърдо гориво - помощите са или в пари, или при изрично желание се заплаща директно на съответния търговец, който доставя твърдото гориво. При отопление с природен газ също размерът на сумата се изплаща в пари.

Желаещите да получат помощ за отопление трябва да подадат молба-декларация по образец в службата за социално подпомагане по местоживеене. Те ще трябва да представят документи за брутните си доходи за последните 6 месеца, документ за жилището дали е собствено или договор за наем, както и лична карта. Крайният срок за подаването на документите за отпускане на целева помощ за отопление е 30 октомври.

В същото време на въпроси от страна на родители дали могат да кандидатстват за помощи за първолаци от дирекцията за социално подпомагане обясняват, че тази кампания няма начален срок, документи могат да се подават по всяко време. Не е определен обаче тазгодишният размер на помощта, очаква се или да се запази както миналата година 250 лева, или малко да се повиши, уточнила пред "Бряг" Кристина Георгиева. Докато това не стане, няма пречка да се приемат молби, но няма как да се издаде заповед за отпускане на парите, след като не се знае колко ще бъдат. Георгиева казала още, че и училищата нямат практика да издават бележките за записани в първи клас деца още през юли. Кампанията им е основно през август и септември, когато се провеждат и първите родителски срещи преди новата учебна година. Критериите за доходи на родителите, чиито малчугани ще имат право на еднократната помощ за първи клас, не се променят.

Право на тази помощ имат семейства с доход, по-нисък или равен на 350 лева на член от семейството, като доходът се изчислява средномесечно за предходните 12 месеца преди подаване на молбата. Подоходният критерий не се изисква за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и деца, настанени в приемни семейства и в семейства на роднини или близки. От агенцията предупреждават, че в случаите, когато детето не тръгне на училище, родителите трябва да възстановят отпуснатата сума. Крайният срок за подаването на документите е 30 септември.

Източник: Вестник Бряг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари