Сок от цвекло

0
Цвеклото е едно от най-полезните кореноплодни растения
Цвеклото е едно от най-полезните кореноплодни растения

За цвеклото започва да се говори преди повече от 4000 години, когато се е използвало за укрепване на здравето. Днес то е не по-малко познато със своите лечебни свойства и намира приложение в борбата с различни заболявания.

Тъмночервените корени цвекло се сваряват, пекат или се приемат в сурово състояние, добавяйки ги към салатите. Но има още една форма, под която то може да се приема и това е сокът. Именно на него ще обърнем внимание, разглеждайки полезното му въздействие върху организма.

Сокът от цвекло е богат на витамини и минерали. Консумира се самостоятелно или в комбинация с други зеленчукови или плодови сокове (ябълков, от моркови, от ананас и др.). Ползата на тези напитки за тялото е изключително огромна.

Цвеклото е едно от най-полезните кореноплодни растения, което може да включите в менюто си. Нека видим защо.

Твърди се, че понижава кръвното налягане, като за целта помага ежедневното и редовно изпиване на две чаши сок от зеленчука. За това допринася достатъчните количества фолиева киселина, витамин С, калий и силиций в състава. Поддържа се и доброто здраве на сърцето.

Сокът от цвекло действа благоприятно върху храносмилането и подобрява обмяната на веществата. По-лесно се обработва храната и се усвояват мазнините, стимулира се перисталтиката на червата.

Сокът цвекло е много ефективен в лечението на кожни заболявания, той подмладява клетките на кожата и подобрява кръвообращението. Освен това помага за укрепване на имунната система, увеличавайки съпротивителната сила на организма към различни заболявания и инфекции.

Като всеки един продукт, било то и природен, и този има своите странични ефекти, макар те да не са особено сериозни. Прекомерната употреба на такъв сок води до промяна на цвета на урината и изпражненията, но това абсолютно безвредно. Понякога може да се наблюдава втрисане или обрив, което е знак, че сте алергични към цвекло и следователно трябва да прекратите консумацията му под всякакви форми.

Червеният зеленчук може да увеличи тежестта на камъните в бъбреците, затова хора с бъбречни заболявания е добре да се консултират с лекаря си преди употребата на продукта.

Колкото до калоричността на сока от цвекло, трябва да кажем, че в една чаша се съдържат около 100 калории и 25 грама въглехидрати.

Източник: framar.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари