Собствениците на дизелови автомобили ще плащат повече за гориво тази зима

1
Цената на дизеловото гориво вероятно ще продължи да расте спрямо бензина до края на годината
Цената на дизеловото гориво вероятно ще продължи да расте спрямо бензина до края на годината Снимка: Графика / Bloomberg

Цената на дизеловото гориво вероятно ще продължи да расте спрямо бензина до края на годината

САЩ и Европа се борят да произвеждат достатъчно дизелово гориво и да отопляват домовете, ситуация, която изглежда ще стане още по-изострена с наближаването на зимата.

Цените на дизел на дребно са най-високи в сравнение с бензина от повече от десетилетие, тъй като в части от Европа и САЩ липсват доставки, информира Bloomberg.

Дизеловият пазар в Европа показа признаци на стрес, откакто нахлуването в Украйна постави в опасност най-големия източник на външни доставки на континента. От февруари 27-членният ЕС ще забрани доставките на гориво по море от Русия. В САЩ запасите от дестилати - категорията, която включва дизелово гориво и мазут - са най-малките сезонно поне от 1993 г.

Цената на горивото вероятно ще продължи да расте спрямо бензина до края на годината, според Wood Mackenzie Ltd.

След това премията ще „остане широка до второто тримесечие на 2023 г., когато бензинът се засили за летния сезон на шофиране и дестилатите се балансират отново след забраната на ЕС“, каза Алън Гелдър, вицепрезидент за рафиниране, химикали и петролни пазари в WoodMac, по имейл.

Вълна от стачки в рафинериите във Франция, съчетана с други непланирани прекъсвания в Европа и САЩ, изостри кризата в предлагането през последните седмици. Дизелът за пътни превозни средства е много подобен продукт на отоплителното гориво, търсенето на което обикновено нараства през зимата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари