Собственикът на Булмаркет лично прибирал застраховките-живот на работниците си

3
Не е морално, но било законно
Не е морално, но било законно

Станко Станков, собственик на скандалната фирма “Булмаркет”, чиито цистерни се взривиха в Хитрино, сключвал полици застраховка-живот за работниците си в полза на самия себе си и в лично качество инкасирал парите след  злополука.

За това алармираха роднини на загиналия при пътно-транспортен инцидент шофьор на фирмата Орхан  Сюлейманов, цитирани от Биволъ. Те получили предложение от Булмаркет парите от застраховката да им бъдат изплатени като откуп, за да не водят дела срещу ръководството на компанията. Тези практики изглеждат като груба застрахователна измама, за която властите си затварят очите.

Ползващо се лице при злополука или смърт на работник на Булмаркет е Станко Станков.

Сюлейманов загива на място на 14.11.2017 след като цистерната с гориво, която управлява, се обръща при отбивката от автомагистрала Тракия към село Труд.  Крайното заключение на експертите, които е ползвало МВР е , че вината е на водача, който е навлязъл в отбивката с превишена скорост. Според синовете на загиналия е много възможно инцидентът да е в резултат на техническа неизправност или спукана гума, макар че експертизата не го потвърждава.

Превишената скорост явно се превръща в основен причинител на проблеми при управлението на тежкотоварни автомобили тип цистерна и железопътни композиции на Булмаркет. Само преди дни, първата инстанция по делото за взрива в Хитрино, където експлодира железопътна цистерна на Булмаркетосъди за инцидента машинистите.

Не е морално, но било законно

На практика преди инцидента Станков застрахова своите служители сякаш са негови крепостни селяни. На всичкото отгоре фирмата му има възможност да ползва данъчни облекчения всяка година. Вероятно компанията действа и като застрахователен брокер, тъй като застрахова голям хора и има право да прибира комисионна от сключените полици. А при злополука парите отиват в личната сметка на боса – Станко Станков.

Застраховките са спестовни, до 2027 и при липса на застрахователно събитие – инцидент, Станков и Булмаркет си прибират след това парите. Но най-спорният момент е, че в случай на смърт Станков получава застрахователния бонус, защото се явява ползващо лице.

Експерт по застраховането коментира пред Биволъ, че в действията на Станков не открива нищо незаконно, но моралът му не иска да коментира.

Мотив за престъпление? Не, Станков не е такъв човек

В стандартна ситуация, застраховка в полза на работодателя би била разглеждана като потенциален мотив за престъпление. Подобна застраховка обосновава хипотезата, че работодателя не е мотивиран да полага нужните усилия за съхраняването на живота и здравето на своите служители, защото застрахователния бонус, в случая около 18 000 лв. остава за него в случай на злополука.

Потърсихме за коментар Булмаркет ДМ откъдето уточниха, че застраховки са правени само на служителите на фирмата Булмаркет Автотранспорт. Те били в полза на Станко Станков, за да може той да борави със средствата, ако възникне проблем със застрахователната компания.

Застраховката за загинал при злополука работник се изплаща на Станков в лично качество.

След смъртта на Орхан Сюлейманов обаче застраховките се сключвали вече в полза на семействата на пострадалите или загиналите. Не стана ясно защо процедурата е променена ако от Булмарктет Автотранспорт не са я осъзнали като порочна.

Бонусите от застрахователните полици не можели да се превърнат в мотив за престъпление, нито пък можели да провокират ръководството на компанията да се грижат в по-малка степен за живота и здравето на служителите си, защото Станко Станков просто не бил такъв човек – твърдят от компанията. Други доводи срещу евентуални съмнения, освен личните качества на Станко Станков не бяха изложени.

От Булмаркет настояват, че при всички случаи средствата били предназначени и предоставяни на близките на пострадалите или загиналите.

Застраховката като откуп пред роднините на пострадалите

Орхан Сюлейманов, синът на загиналия обаче твърди, че срещу сумата от застраховката той и семейството му са били притискани да се откажат от евентуално търсене на отговорност от ръководството на Булмаркет, което те отказали.

Синът на загиналия Орхан Сюлейманов – Ертан Османов разказа, че по случайност разбрал, че баща му е имал застраховка в полза на Станко Станков.

– Има застраховка живот, една тяхна служителка ни каза. Той е имал застраховка трудова злополука и застраховка живот.

– Парите от застраховката изплатени ли са ви?

– Не, до последно щяха да ни ги изплатят, но ни се обадиха, че искат да се срещнат с нас. Отидохме аз и брат ми, Но те поискаха всички роднини на баща ми – баба ни и леля ни да присъстват. И с едно споразумение ни предложиха тези пари, като обезщетени от Булмаркет, колкото пари са взели от застраховката живот и щели да ни съдействат при делата срещу Булстрад, където му беше полицата за трудова злополука. Всички разходи щели да поемат. Но там беше сигурно, че няма да спечелим. След като не подписахме спогодбата с Булмаркет, Светослав Първанов ме гледаше в очите и ми каза, ама вие имате роднини във фирмата, можем да ги съкратим. Викам съкращавай. Какво да ги правя. Тогава ни заплашиха, че ще ни съдят за имуществени вреди, да изплатим камиона.

– Кога стана инцидента?

– 2017

– Как се случи?

– Обърнал се с камиона – цистерна за опасни товари на изгода към село труд от автомагистрала Тракия. В района на Пловдив.

– Какво казва експертизата след инцидента?

– Водят го несъобразена скорост. Според тях е навлязъл с 80 или 90 километра в завоя, което според мен е невъзможно. Той в края на детелината се е обърнал, много е остър завоя. Според мен е невъзможно да се навлезе с 80 или 90 километра там.

– Какви са вашите съмнения?

– Не зная. Може да му е станало лошо, може да е имало нещо на камиона, но по документи всичко е изправно. Не мога нищо да твърдя, не сме експерти. Но не вярвам да е негова грешка. Той беше опитен шофьор и много пъти е минавал от там. От гони караше по този маршрут.

– То имал ли е други инциденти?

– Да, баща ми е имал и друго произшествие, като шофьор на цистерна на Булмаркет, но то беше леко. Заради гумите.

– Как заради гумите?

– Тогава ми се оплакваше, че не му сменят гумите, а са му изтъркани гумите. Но тогава не пострада и продължи да работи за тях?

– Какво се е случило тогава?

– Беше излязъл от пътя и се беше обърнал настрани.

– Какви са вашите следващи стъпки?

– Подадохме искова молба и на 12 февруари имаме дело срещу Булмаркет. Според тях на 80% е виновен баща ми и отказват да ни изплатят обезщетение. Според мен, експертизите са манипулирани. Проблемът е, че разследването се води в село Труд. Там разследващите полицаи не зная какво са правили.

Биволъ има няколко разследвания, които доказват, че към момента на инцидента в Хитрино, собственик на взривилия се влак, който уби седем души, рани 28 и разруши 23 къщи, се явява социално слабият кипърец Георгиус Георгиу. 

По това време същият е собственик и на най-големите ски концесионери в Пирин и Витоша, както и лицето, което стои зад 1.2 млрд. лв. кредити от ПИБ към десетки съмнителни офшорки. След инцидента в Хитрино и нашите публикации, Станков беше засечен от наш репортер да излиза от централния офис на ПИБ, а впоследствие изкупи дяловете на Георгиус.

Също така стана ясно, че сметките на Булмаркет в ПИБ са източени, за да се предотврати изплащане на обезщетения на пострадалите.

По ирония на съдбата в Булмаркет не са намерили пари, за да застраховат влаковите си композиции и камиони така, че полиците да покриват щетите в случай на инциденти, като този в Хитрино. За сметка на това обаче очевидно в компанията са разполагали с достатъчно финансов ресурс, за да застраховат служителите в полза на собственика Станков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари