Пробитата цистерна при инцидента в Хитрино не е собственост на български превозвач

0
Румънският превозвач възложил на "Булмаркет ДМ"  да вземе тази композиция и да я закара до Дунав мост
Румънският превозвач възложил на "Булмаркет ДМ" да вземе тази композиция и да я закара до Дунав мост Снимка: БГНЕС

Пробитата вагон-цистерна при инцидента в Хитрино не е собственост на български превозвач, а на френска фирма, предоставена под наем на румънски държавен оператор.

Това казаха пред репортер на БТА управителят на "Булмаркет Рейл карго" Стефан Иванов и зам.-управител на "Булмаркет ДМ" Светослав Първанов, след края на днешното съдебно заседание в Шуменския окръжен съд по делото за железопътното произшествие, възникнало в ранната сутрин на 10 декември 2016 г. в района на гара "Хитрино".

Двамата бяха потърсени за коментар след като на днешното съдебно заседание бе представена съдебно-техническа експертиза в областта на безопасността при превозване на товари, според която пробитата вагон-цистерна при инцидента в Хитрино, произведена през 1971 г., не е отговаряла на техническите изисквания, не е сертифицирана от нотофицирано лице и е би трябвало да бъде бракувана.

Краткият коментар на Първанов бе, че румънският възложител за превоз на композицията им е включил за превоз нередовна цистерна, която не е отговаряла на техническите изисквания и неправомерно е сертифицирана.

"Тя е композирана в Румъния и в този състав е дошла в България, в гара "Долно Езерово" където е напълнена. Румънският превозвач възлага на българския си партньор да вземе тази композиция и да я закара отново до Дунав мост, от където да си я поеме", уточни Първанов.

Стефан Иванов отбеляза, че композицията се предава на българския превозвач за превоз - само по документи и по външен оглед. Той включва преглед на самата композиция, дали технически вагоните са изправни, дали не са с изтекла ревизия. "Ние сме само един превозвач на вагони, които проверяваме само по надписите и по външните огледи на вагона - дали има някакви повреди или неизправности. Когато всички ревизии, които задължително са сложени като шаблони на вагоните са в изправност, не са изтекли, това означава, че вагонът действително е минал технически преглед. Ние не боравим с документи, които сега се оказа, че са с невярно съдържание", допълни Иванов.

Пред репортер на БТА проф. Симеон Ананиев, един от двамата вещи лица изготвил комплексната съдебно-техническа експертиза в областта на безопасността при превозване на товари, който е и председател на Българската асоциация на вещите лица и експертите каза, че не би трябвало влакове с опасни товари да преминават през населени места, камо ли да се предвижда да се отбиват за изчакване на подобни гари. Според международни стандарти за работа, за които каза, че не знае дали са задължителни за работа в България, превозването на подобни товари през населени места би трябвало да става при специализирана охрана, тъй като иначе могат да бъдат планирани дори терористични атаки. По думите му на гара "Хитрино", вероятно и не само на нея, липсва разработен план за работа при извънредни ситуации и в конкретния случай е трудно да се определи една от предполагаемите причини за взрива там.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари