Станко Станков: Машинистите нямат вина за трагедията в Хитрино

0
Само съдът ще каже кой е виновен и колко е виновен
Само съдът ще каже кой е виновен и колко е виновен Снимка: Радио "Фокус" - Шумен

Всички от компанията сме убедени, че двамата машинисти Димитър Михнев и Радослав Петков нямат лична вина за жп катастрофата на гара Хитрино, станала на 10 декември 2016 година.

Това заяви пред журналисти Станко Станков, управител на „Булмаркет ДМ“, след като даде показания в поредното заседание по делото в Окръжен съд - Шумен, предаде радио „Фокус“.

Той посочи, че фирмата е участвала при ликвидирането на последствията от инцидента, тъй като фирмата майка има опит в работата с газ под налягане.

„Събрахме екипи от доброволци, които повече от две седмици бяха на мястото на произшествието, от първия до последния ден. Сумата, похарчена за кранове, извънгабаритна техника, транспортни средства, труд и други консумативи е над 600 000 лв.“, заяви Станко Станков. Той отново се позова на тяхната експертиза, изготвена в Румъния и Германия

„Експертизата е направена от лица, които имат огромен опит в подобни катастрофи. Тяхното категорично заключение е, че не скоростта е причина за катастрофата. Ако тя беше причина трябваше да е над 111 км /ч, а композицията, според доклада на звеното за разследване на катастрофи при Министерството на транспорта се движили мисля, че беше с 80 км/ ч. Причината, според експертите е или незаключена стрелка №5 или счупена стрелка №5, защото цялата композиция, включително двата локомотива и 2 вагона минават без проблеми по стрелка №1 и на стрелка №5, която е със същия радиус като стрелка №1 се разкъсва на шестия вагон. Не е възможно един вагон да се движи по два коловоза. Шестият вагон се е движил с първата си колоос на трети коловоз, а с втората си колоос на 4 коловоз, няма как при този начин на движение на два различни коловоза да не се стигне до дерайлиране“, каза Станков. 

Относно заведените искове от жители на Хитрино, той посочи, че компанията има възможност да обезщети тези искове, но в рамките на разумни параметри, ако бъде осъдена.

„Само съдът ще каже кой е виновен и колко е виновен“, коментира Станков. Той посочи, че е имал срещи след инцидента с двамата машинисти, те са на работа във фирмата и получават заплати.

„Знам какъв трябва да бъде изходът, но не знам какъв ще бъде. Имам опасения относно това дали експертизата ни ще бъде приета като доказателство, ще направим искане тя да бъде приобщена като такова по делото. По част от гражданските дела, които продължават, тя е приета като доказателство“, посочи Станков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари