"Смъртоносен кръст" се заражда на петролния пазар

0
"Смъртоносен кръст" е ситуация, при която краткосрочната цена на актива пада под дългосрочната
"Смъртоносен кръст" е ситуация, при която краткосрочната цена на актива пада под дългосрочната

Експертите заявиха, че на пазара на американските петролни фючърси се заражда т. нар. „смъртоносен кръст“, пише вестник „Известия“, цитиран от Агенция Фокус

Всекидневникът пояснява, че „смъртоносен кръст“ е ситуация, при която краткосрочната пълзяща средна цена на актива пада под дългосрочната.

На 23 ноември е било регистрирано снижение на цената на нефта с пет до седем процента, а пълзящата средна стойност на фючърсите WTI е паднала под пълзящата средна цена от 67 долара за барел, която се е задържала на това ниво 200 дни. 

По-рано експерт от Центъра за енергетика към Московската школа по управление «Сколково» Екатерина Грушевенко бе казала за «Известия», че ръстът на добив на въглеводороди в Русия, САЩ и Саудитска Арабия се е превърнал в един от факторите за падане на цената на нефта. 

На 13 ноември петролният пазар се срина. Барел нефт от сорта Brent поевтиня почти с 5 щатски долара и се върна на минимума си от март 2018 година. Стойността му беше 65 долара за барел.

Руските власти и експерти изразиха увереност, че падането на цените няма да окаже влияние на икономиката на страната и тя е в състояние да понесе големите загуби. Директорът на Централната банка на Руската федерация Елвира Набиулина заяви, че регулаторът е готов да реагира на външни удари. Така при силни колебания на цените на нефта може да се приложат бюджетните правила. Това ще позволи да се създаде буфер срещу външните удари, да се стабилизира икономиката и валутният курс.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари