Служители на НСИ излязоха на протест в Русе

0
Политиците ще са виновни, ако няма статистика. Държавен служител не е мръсна дума
Политиците ще са виновни, ако няма статистика. Държавен служител не е мръсна дума

Политиците ще са виновни, ако няма статистика. Държавен служител не е мръсна дума

Служители на териториалното статистически бюро в Русе към Националния статистически институт (НСИ) организираха тази сутрин протест.

"Причината е ниското възнаграждение на служителите. За 2023 г. колегите нямат увеличение на работните заплати. Средната заплата в системата на НСИ е 1200 лева. Има служители, които получават между 900 и 1000 лева възнаграждение. По тази причина нямат мотивация за работа, а някои напускат системата", каза директорът на териториалното статистическо бюро в крайдунавския град Диана Самхарадзе.

Протестиращите настояват за увеличение на средствата от минимум 50 процента във фонд "разходи за персонал" - или 11,5 милиона лева за цялата система на НСИ в бюджета за следващата година.

Самхарадзе обясни, че в териториалното статистическо бюро в Русе има две свободни работни места, но в цялата система има над 70 свободни позиции.

"От 20 години съм в системата и съм главен счетоводител, а моята брутна работна заплата е 1500 лева", каза Добромира Йовчева.

Протестиращите издигнаха транспаранти с надписи - "Политиците ще са виновни, ако няма статистика", "Държавен служител не е мръсна дума" и "Протестите няма да спрат!".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    9
    Бачкатор
    Хайде още едни хрантутници. Щом ви е малка заплатата,ами напуснете.Но не ви стиска .Друго си е държавната ясла и благинките към нея.
  • 1
    8
    Гост
    Краси, доста професии дават по-големи заплати, но не могат да наемат дори 1/4 от кандидатите за високи заплати. Много станаха кандидатите за много пара. А кой ще работи нископлатената работа, като за там няма кандидати?
  • 8
    7
    Не разбирам
    Нещо с окови ли, нещо с пранги ли за ги завързали за тая службичка?
  • 11
    6
    Жалки герберасти
    "Лели ОПГ ГРОБ=ДПС" протестуират, за да клатят Държавата! нищо ново под слънцето! Като не им харесва да заминават продавачки в Кауфланд!
  • 16
    5
    мм
    Сменете професията какво искате за нищо правене ма кого водите статистика то хора няма идиоти
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари