Служители на ЕС порицаха Урсула Фон дер Лайен

5
Критиката към председателя на Европейската комисия е отправена заради изразена от нея "безусловна подкрепа“ за Израел
Критиката към председателя на Европейската комисия е отправена заради изразена от нея "безусловна подкрепа“ за Израел Снимка: Ursula von der Leyen / Twitter

Критиката към председателя на Европейската комисия е отправена заради изразена от нея "безусловна подкрепа“ за Израел

Служители на Европейския съюз, работещи в различни страни в света, критикуват позицията на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за „безусловната подкрепа“ за Израел в писмо, с което се запознава Euractiv.

Ние сме загрижени за безусловната подкрепа от страна на Европейската комисия, която представлявате, за една от двете страни в конфликта“, заявиха те в писмо от три страници, което беше изпратено до офиса на Фон дер Лайен в петък (20 октомври).

Медията разбира, че писмото е изпратено до делегациите на ЕС по целия свят, включително представителствата на Европейската комисия. Около 32 000 души са на заплата като персонал на ЕС. Близо 850 служители вече са подписали писмото.

Ние, група служители на Европейската комисия и други институции на ЕС, официално осъждаме терористичните атаки, извършени от „Хамас“ срещу безпомощни цивилни (…). Също толкова силно осъждаме непропорционалната реакция на израелското правителство срещу 2,3 милиона палестински цивилни, хванати в капан в ивицата Газа”, пишат те.

Именно поради тези жестокости сме изненадани от позицията, която Европейската комисия зае, както и други институции на ЕС, насърчавайки това, което е описано в медиите като европейска какофония“, се казва в писмото.

Те също така пишат, че са загрижени за „привидното безразличие, демонстрирано през последните няколко дни от нашата институция към продължаващото клане на цивилни в ивицата Газа, в пренебрежение към правата на човека и международното хуманитарно право".

По-рано миналата седмица Комисията трябваше да се откаже от първоначалното съобщение от комисаря по въпросите на съседството Оливер Вархеи, че ще спре „цялата помощ“ за палестинците след широко разпространени критики от други институции на ЕС и разделения в рамките на изпълнителната власт на ЕС.

Някои служители на ЕС и държави-членки също критикуваха Фон дер Лайен, която посети Израел миналия петък (13 октомври), за това, че не е декларирала, че ЕС очаква Израел да спазва международното хуманитарно право в отговора си на атаката, както направиха други лидери на ЕС.

Позицията на държавите-членки беше изразена чрез Съвета и върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел след дебата между държавите-членки“, каза източник от Елисейския дворец след извънредната среща на външните министри на ЕС по въпроса.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви във вторник (17 октомври), че заради обсадата на Газа от Израелне може да влезе нито вода, нито храна и не се зачита международното право“.

В писмото си служителите на ЕС казаха, че не признават европейските ценности, изразени в позицията на Комисията.

Призоваваме ви да подкрепите, заедно с лидерите на целия съюз ​​прекратяване на огъня и за защита на живота на цивилните Това е в основата на съществуването на ЕС“, добавиха подписалите се.

ЕС рискува да загуби всякакво доверие“, предупредиха те.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари