Случаите, в които куркумата е опасна за здравето

0
Кои хора не бива да използват куркума
Кои хора не бива да използват куркума

В момента продажбите на куркума се увеличават всеки месец в размер на 20%. Куркуминът е натурален продукт, извлечен от корена на куркумата и се използва често като подправка, популярна със своя приятен, лек аромат и екзотичен жълт цвят. Смята се, че куркумина е малко вероятно да причини нежелани реакции, информира Lekuva.net.

Въпреки това, само защото нещо е естествено не означава, че не е токсично. Стрихнинът е естествен, цианидните соли – също. Оловото, живака и плутония са елементи, които също са естествени. Но куркумата е просто растение. Със сигурност растенията не могат да бъдат опасни, нали?

Няма отрова, има доза, са казали древните. Ако комбинираме сравнително висока доза куркумин с черен пипер, в резултат на това ще се получи 200% тласък на бионаличността на куркумина, което е равно на 29 чаши куркума на ден. Сами може да стигнете до извода колко вредно е това за организма, дори и на сравнително здрав човек.

Ето кои хора не бива да използват куркума!

Бременни или кърмачки

Жените, които са бременни или са кърмачки не трябва да добавят куркума в храната си. За тях не е безопасно да консумират куркумата орално в количества, които често се среща в храните. Куркумата може да намали нивата на тестостерон и движението на сперматозоидите при мъжете, когато се приема през устата. Това може да намали плодовитостта на мъжете. Ако се опитвате да станете баща, използвайте куркумата предпазливо.

Хора с камъни в жлъчката

Едно скорошно проучване показва, че куркумата може да предизвика сериозни проблеми и болки в жлъчния мехур при хора, които страдат от камъни в жлъчката. Ако имате този тип проблеми, трябва да избягвате куркумата на всяка цена. Но, куркуминът действително защитава чернодробната функция и предпазва от камъни в жлъчката. Освен това той облекчава функцията на жлъчния мехур, като пази жлъчката от стагнация. Ето защо при проблеми с жлъчката и черния дроб трябва да се консумира куркума в ограничени количества, но не и изцяло да се спира нейния прием.

Пациенти, които имат камъни в бъбреците

Хората, които консумират куркума в големи количества всеки ден могат да увеличат риска от развитие на камъни в бъбреците. Куркумата е богата на разтворими оксалати. Тези разтворими оксалати могат лесно да се прикрепят към калция и да създават неразтворим калциев оксалат, който е отговорен за почти 75% от всички бъбречни проблеми. Така че, хора, които имат тенденцията към образуване на камъни в бъбреците трябва да бъдат много внимателни. Те трябва да избягват консумацията на куркума. Границата трябва да бъде по-малко от 50 мг куркума на ден.

Ако имате диабет

Хората с диабет също трябва да бъдат много внимателни с консумацията на куркумата. Те могат да я консумират, но в малки количества. Това е така, тъй като куркумата може да понижи нивата на кръвната захар. В някои случаи драстичното спадане на кръвната захар може да бъде фатално.

Преди операция

Хората, които са на път да им правят операция, трябва да спрат да консумират куркума най-малко 3 седмици преди операцията. Това е много важно, тъй като куркумата може да забави съсирването на кръвта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Девизът на ергена:
"По-добре само мляко в хладилника, отколкото крава в кухнята."

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари