След земетресенията в Гърция и Вранча, идва ли мощен трус в България - мнението на БАН!

0
След земетресенията в Гърция и Вранча, идва ли мощен трус в България - мнението на БАН!
Снимка: marica.bg

Не очакваме ефекти от земетресенията отпреди няколко месеца в съседните държави - Гърция и Румъния (Вранча) върху територията на България. Това коментира проф. дтн инж. Димитър Димитров, заместник директор на Националният институт по геофизика, геодезия и география, в интервю за Агенция „Фокус”.

„Както в Гърция, така и във Вранча - това е обичайният сеизмичен фон на земетресения, които се случват в тези зони. Вранча е специфична зона, в която периодично и често стават земетресения с магнитуд над 4,5, такова имаше и миналата седмица. В Кефалония, която е срещу Коринтския залив в централна Гърция, имаше една много активна серия от силни земетресения, като две бяха с магнитуд над 6, разбира се там имаше голяма серия от авфтършокове, всички с магнитуд над 3,5. Тези два епицентъра не могат да повлияят по никакъв начин на българската територия”, каза Димитър Димитров.

Коментарът на специалиста е особено актуален с оглед на снощното мощно земетресение, ударило Чили - рядко явление със сила 8,2 по Рихтер, последвано от силни вторични трусове и опасност от цунами.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари