„Слагаш под венеца и си тарикат“: Никотинов „снус“ – новата мания сред децата

0
Продават се на метри от училища, а тийнейджърите ги употребяват заради опияняващото чувство
Продават се на метри от училища, а тийнейджърите ги употребяват заради опияняващото чувство

Продават се на метри от училища, а тийнейджърите ги употребяват заради опияняващото чувство

Опасните никотинови торбички стават все по-достъпни и все по-близо до учениците. Никотиновите паучове, по-познати като „снус“, са малки пакетчета пълни с вещество с високо съдържание на никотин.

Използват се като заместител на тютюнопушенето. Тийнейджърите ги употребяват заради опияняващото чувство.

Цената за една кутия с 20 торбички е 11 лева. Продават се и на метри от училищата. В кутия от най-силните цигари има средно 20 мг никотин. За сравнение само в една торбичка снус има 40 мг. Популярни са и в социалните мрежи.

Според специалисти бездимното пушене е дори по-опасно от тютюнопушенето.

„Младите хора обикновено когато използват бездимния тютюн, получават успокоение. Когато се поеме големи количества никотина, може да се стигне до никотиново натравяне като главозамайване или омайване, или нарушена концентрация - така, както усещат пушачите при препушване“, обясни пулмологът д-р София Ангелова, цитирана от bTV.

Според Националния център по обществено здраве 2,8% от хората у нас използват снус редовно. В Швеция това е най-използваната алтернатива на цигарите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    до 1
    Защо държавата трябва да ти възпитава децата и да ги контролира? Ти и останалите пишман родители не можете ли да си ги възпитате и те да израстнат като ви уважават, вместо да са "възпитани" с омраза, страх, насилие или обратното - пълно безхаберие? Децата или стават някакви смачкани мухльовци, понеже родителите им са ги наказвали и били, или стават батки със самочувствие въздух под налягане, понеже никога не са им ударили един шамар и не са им казали "НЕ!". Аз от детството си познавах най много 2-3 деца, които бяха наистина възпитани, не се занимаваха с глупости и когато ги виждах какви отношения имаха с родителите си, те бяха на взаимно уважение и нещо подобно на приятелство. А 95% от останалите бяхме големи бунтовници и бандити - все търсим да направим мръсно на някого или на нещо, не слушаме родителите си понеже те така са ни "възпитали". Започнете да си възпитавате децата, за да ви слушат и не от страх или да не ви слушат от омраза, а да ви слушат от уважение, понеже уважават вашето мнение. Като не можете да си възпитавате децата понеже не знаете как и не ви пука, не търсете отговорност на институциите да ви ги възпитава и контролира, а виде да си носите тумбаците в анцузи адидас и да ги влачите по механите да слушате циганска музика и да лапате кибапчитъ с другите родители тулупи като вас. Тогава не си създавайте деца изобщо, тогава шанса да се превърнат в боклуци като вас или по-големи боклуци от вас пада на 0%.
  • 1
    2
    ????
    Снус употребяват в скандинавия от 20+ години. Не е измислен снощи.
  • 1
    1
    плюс-минус
    Защо голяма част от държавната и общинска администраци, министерствата на образованието, здравеопазването, защо родители и близки и всички съпричастни хора не правим всичко необходимо да предпазим децата, особено тези в пубертетната възраст, от разни упойващи вещества? По време на моето соц детство, родителите ми даваха 20 стотинки и с приятелката ми от училище ходехме в сладкарница "Валя" да се почерпим със саварина и средна боза. Е, нямахме таблети и смарфони, но пък четяхме много книги.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари