Скандалните разкрития на един турски мафиот

0
Заради разкритията на мафиотския бос Седат Пекер, който се укрива в чужбина, на турския вътрешен министър Сюлейман Сойлу на два пъти му се наложи да отговаря на журналистически въпроси
Заради разкритията на мафиотския бос Седат Пекер, който се укрива в чужбина, на турския вътрешен министър Сюлейман Сойлу на два пъти му се наложи да отговаря на журналистически въпроси Снимка: БГНЕС / Архив

Сделки с наркотици, контрабанда на оръжие, поръчкови убийства: разкритията на турския мафиот Седат Пекер са истинска катастрофа за управлението на Ердоган. Разклаща ли се неговата система?

В последните дни в Турция се разиграват сцени, които са меко казано нетипични, констатира Дойче Веле. Заради разкритията на мафиотския бос Седат Пекер, който се укрива в чужбина, на турския вътрешен министър Сюлейман Сойлу на два пъти му се наложи да отговаря на журналистически въпроси, някои от които неудобни за управляващите, припомня “Ди Велт”.

Сойлу е смятан за един от най-влиятелните политици в страната след президента Ердоган и лидера на крайнодясната Партия на националистическото действие (ПНД) Девлет Бахчели. И двамата застанаха зад Сойлу, когото Пекер обвинява в редица престъпления. Според мафиота вътрешният министър доскоро го е прикривал и се е възползвал от услугите на неговата криминална организация.

 

С всички средства срещу опозицията

Все пак Сойлу е достоен представител на този корумпиран и престъпен режим, който управлява Турция, пише още германският вестник. Доказателства за тези му характеристики на режима откриваме в последните заплахи на Ердоган. След като представителката на опозицията Мерал Акшенер беше нападната от последователи на партията на турския президент, той заяви, че това е “само началото”. Дори черната риза и златният ланец, които Седат Пекер носи по време на някои от видеата си, не изглеждат толкова мафиотски, колкото изказването на Ердоган.

На фона на сриващия се рейтинг на управляващите, цялата машина в Турция е впрегната срещу опозицията. Прокуратурата иска да вкара кмета на Истанбул Екрем Имамоглу в затвора за четири години. Неговото “престъпление” е, че е обидил членове на избирателната комисия на страната. Селяхатин Демирташ пък, който през 2014 година се кандидатира за президент, беше осъден миналия петък на две години и половина затвор за обида на прокурор. Демирташ е в ареста от 2016-а насам по подозрения в тероризъм. Европейският съд по правата на човека през декември настоя той да бъде освободен. 

Разделяй и владей

След протестите срещу застрояването на парк “Гези” през 2013 година Ердоган прилага една и съща стратегия при всяка политическа криза: мобилизация на своите последователи чрез агресивна кампания срещу нови врагове - вътрешни и външни. Разкритията на Седат Пекер показват, че при своите щурмове срещу опозиционерите Ердоган може да разчита не само на полицията и съдебната система, но и на представители на престъпния свят.

Досега цел на Ердоган бяха кюрдите, кемалистите, левите и либералите. Той лесно успяваше да консолидира своите избиратели - религиозни и консерватори - срещу тези групи. Турският президент поляризира политическия дебат, така че да постави избирателите пред избора – или с нас, или с тях. И успява да спечели. Дори и срещу бившите си съюзници от организацията на Фетхуллах Гюлен. Макар да са консервативни и религиозни, те са и добре образовани, елитарни и заможни – съвсем различен профил от избирателите на Партията на справедливостта и развитието (ПСР).

Доверието към Ердоган се срива

За гласоподавателите на Ердоган в момента се борят три партии - две, които се отделиха от неговата ПСР, и една, която се отцепи от ПНД на Бахчели - “Добра партия” на Мерал Акшенер. И предстои да видим дали и този път стратегията му ще сработи. Защото една културна война се води трудно, когато опонентът води същия начин на живот, вярва в същите неща и се смее на същите вицове, обобщава “Ди Велт”.

На изборите в Истанбул в началото на 2018-а година Ердоган отново се обърна срещу кюрдите - един стар трик, който този път обаче не сработи. Сагата с Пекер всъщност не е началото на нова криза, тя е по-скоро симптом на дълбоката криза, в която вече се намира режимът в Турция. Защото турците познават Пекер. Преди той беше обществена личност, която организираше събития в подкрепа на Ердоган, беше награждаван от близки до властта медии като “Бизнесмен на годината” и имаше своите последователи.

Клиповете на Пекер са сензация

Пекер не е единственият близък до правителството мафиот, който произлиза от средите на “Сивите вълци”. Сред тях и Алаатин Какичи, който излезе от затвора миналата година и когото Девлет Бахчели нарича свой “брат по оръжие”. Съперничеството между Какичи и Седат Пекер може да е причината вторият сега да е в изгнание и да публикува видеоклипове, вероятно от Дубай.

Видеата на Пекер вече са осем на брой. Седмото от тях има над 12 милиона гледания – числа, за които инфлуенсърите могат само да си мечтаят, пише RND. В последното той обвинява бивш съветник на Ердоган в контрабанда на оръжия за терористичната организация “ал Нусра”.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари