Скандален личен кадър на Борисов представлява държавата в “Лукойл Нефтохим"

2
Кариерата на Красимир Първанов е свързана най-вече със скандали, някои от които водят до огромни щети за държавата
Кариерата на Красимир Първанов е свързана най-вече със скандали, някои от които водят до огромни щети за държавата Снимка: БГНЕС / Архив

Малко хора знаят, че българската държава държи права на “златна акция” в “Лукойл Нефтохим Бургас” АД

Чpeз cвoя пpeдcтaвитeл в Haдзopния cъвeт дъpжaвaтa мoжe дa yчacтвa пpи взимaнeтo нa вaжни peшeния в дpyжecтвoтo, ĸaтo нaпpимep пpoмянa нa пpeдмeтa нa дeйнocт, пpexвъpлянe нa дpyжecтвoтo нa тpeтo лицe, cъĸpaщaвaнe нa щaтa и дp. Дъpжaвaтa пpитeжaвa eднa aĸция Kлac A c ocoбeни пpaвa oт ĸaпитaлa нa дpyжecтвoтo, нa ocнoвaниe чл. 226 oт Tъpгoвcĸия зaĸoн. Кой е представител на държавата в тази компания е изключително важно, особено когато десетки години наред “Лукойл Нефтохим Бургас” АД генерира милиарди оборот, но официално е на загуба и не внася нито стотинка данъци? Отговорите дава Varnahot.com.

Кой е представител на държавата в Надзорния съвет на “Лукойл Нефтохим Бургас” АД?

По официална информация последната промяна при избор на представител на държавата в “Лукойл Нефтохим Бургас” АД е станала през 2017 година. Тогава на мястото на Румен Овчаров като представител на държавата в Надзорния съвет на “Лукойл Нефтохим Бургас” АД е назначен тогавашния заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов. От тогава няма никаква информация за промяна.

Кой е Красимир Първанов?

Кариерата на Красимир Първанов е свързана най-вече със скандали, някои от които водят до огромни щети за държавата. През 2011 година Красимир Първанов бе уволнен от поста изпълнителен директор на НЕК заради подписан меморандум с „Атомстройекспорт“, който обвързваше България до два месеца да подпише окончателен договор за строителството на АЕЦ „Белене“. Тогавашният министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков обяви, че Първанов е правил това без да го информира и затова ще бъде разследван от ДАНС. Заради подписания от Първанов меморандум България бе осъдена от „Атомстройекспорт“ и плати над милиард и половина обезщетение.

Разследването срещу Красимир Първанов се разми в годините и като виден незаменим кадър за Борисов през 2017 година той е назначен за зам.министър на енергетиката в кабинета Борисов-3. Назначението му тогава бе посрещнато на нож от четирите големи работодателски организации – Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), които дори в знак на протест изпратиха открито писмо до премиера Бойко Борисов.

Вместо обаче да бъде отстранен, Първанов е назначен за представител на държавата в Надзорния съвет на “Лукойл Нефтохим Бургас” АД. През 2019 година Красимир Първанов бе принуден да подаде оставка като зам.министър заради апартаментгейт. Тогава се разбра, че той също си е купил апартамент от “Артекс” на много занижена цена. Срещу какви услуги е получил апартамент на скандално ниски цени можем само да гадаем. Въпреки всички тези скандали няма информация Красимир Първанов да е отстранен като представител на държавата в “Лукойл Нефтохим Бургас” АД. Засега…

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари