Скандал на Роженския събор: Организаторите изтриха снимка на бесарабски българи с украинското знаме

3
Кадърът първоначално е споделен, впоследствие - свален, а след часове върнат отново на страницата
Кадърът първоначално е споделен, впоследствие - свален, а след часове върнат отново на страницата Снимка: Фейсбук

Кадърът първоначално е споделен, впоследствие - свален, а след часове върнат отново на страницата

Снимка на болградска фолклорна група в официалната страница на Роженския събор "Рожен - събор на народното творчеството и животновъдство" предизвика скандал в социалната мрежа, информира OFFNews.

Кадърът, на който състави на българи от Болград позират с украинското знаме, първоначално е споделен, а впоследствие - свален с мотива, че "дразни" хората, а след часове върнат отново на страницата с възторжен анонс:

Рожен събира българите от цял свят!

Така е било, така и ще бъде!

Съборът се провежда под патронажа на президента Румен Радев.

"Само една снимка, тази снимка, от Рожен - събор на народното творчество и животновъдство, на три колектива от Болград, Украйна, стана заплаха за организаторите. Само за няколко часа я сложихте и я прибрахте от официалната си страница. Не се страхувайте от снимки, от нас и нашето знаме, ние сме тук с културна програма. Ние ще се приберем с гордо вдигната глава, с любов към родината и прародината. Имаме достатъчно сили, воля и търпение за да оцелеем и в тази "война". Да живее Украйна! Да живее България!", написа Жана Суслина, участник в събитието. (Впоследствие постът ѝ беше заключен.)

Оказа се, че снимката е била върната на роженската страница след намесата на депутата от "Демократична България" Елисавета Белобрадова.

"Малко късно, малко колебливо, малко и с махване на пръчката на феята Erato - снимката на украинските българи с български носии и украинското знаме се върна обратно на страницата на събора в Рожен, който не е на Митрофанова, а е подпомаган от държавни институции и общини. Рожен и Родопите са на всички българи", написа в мрежата Николай Стайков.

"Да махнеш снимка, после да я върнеш - българи от Украйна - да не знаеш какво да правиш с тях - да им се радваш ли, да ги гориш ли - така е, мили мои, руската пропаганда е крайна и националистическа. Сърбайте сега каквото надробихте. Рожен обединява! Рожен събира българите от цял свят! Така е било, така и ще бъде!", заключава коментар под публикацията на във фейсбук страницата на събитието.

На събора днес, наред с българските национални знамена и тези с надпис „Свобода или смърт“ се веят и руски национални знамена, съобщава БТА. Руските се продават по 14 лева.

Съборът продължава до неделя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    11
    Стоян
    Така е,да се махат от тук всички украинци,марш в Украйна,не ги искаме тук,не ни интересува и Украйна и Русия,да се оправят,!!!
  • 3
    10
    Прост народ, слаба държава!
    Да се радваме ли, че една друга категория българи поне не са развяли и многоцветната черга - знамето на джендърите?
  • 1
    9
    до 4
    само украинци се пише с малка буква, понеже те са хора а полухора, Българи и Руснаци се пише с главна по обратната причина
  • -6
    8
    До седмия
    Казваш знаме на тероростична държава, ама никъде не видях руското знаме. Има знамето на една държава, вероломно нападната от съседен агресор. Знамето на държава, която трябваше да бъда превзета за 3 дни, а вече 17 месеца буксуват ватниците от "самая могучая и непобедимая". А тези хора са българи, пазят българското. В наши народни носии са. Пеят и танцуват български танци. Дошли са на български събор. Няма нищо лошо, че са се снимали със знамето на една изстраистичнатадала държава с героичен народ. Върнах се от чужбина - 10 дневно пътуване из Европа. Над всяка правителствена сграда, община, на всеки център имаше знамето на съответната държава, на Европейския съюз и на Украйна. Никъде не видях знамето на терористичната и агресорска Руска федерация, или по-кратко Империята на злото
  • 6
    7
    Не разбрах
    защо българи се снимат със знамето на една терористична бивша държава, позната още като 404? Извергите от 404 са включили в списък за ликвидиране нашата журналистка Диляна Гайтанджиева, както и други българи. Какво да очакваме от тези терористи, които започнаха гражданска война срещу местното население в Донбас и осем години клаха хора? Кръвопийците бандеропитеци, не им стигна Бабий яр и Волин, искат още кръв!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари