Щетите от телефонните измамници са над 23 милиона лева

0
Близо 1100 телефонни измами са регистрирани през миналата година
Близо 1100 телефонни измами са регистрирани през миналата година

Над 23 милиона лева са щетите от телефонните измамници за последните три години, съобщиха от МВР.

През 2018-та са регистрирани със 17% по-малко измами от този тип, а разкриваемостта бележи ръст, показва статистиката на полицията.

Близо 1100 телефонни измами са регистрирани през миналата година. 201 от случаите са разкрити. Най-много измами са регистрирани в полицейските дирекции в София, Варна, Хасково и Русе. Освен „мулетата“, които играят ролята на куриери, сред задържаните са и т. нар. „въртачи“ - фактическите извършители.

Красимир Ципов - зам.-министър на вътрешните работи: Работим много активно и с прокуратурата. Целта е вече да се насочим към организирана престъпна дейност, защото виждаме, че се осъществява такава, сформират се групи. Планираме провеждането на изключително сериозни операции по тази линия.

Телефонните измамници стават все по-изобретателни. Освен нови схеми за измама, те търсят и ловки начини да се измъкнат от закона.

Христо Терзийски - директор на ГДНП: Започват да пътуват до съседни нам държави, да закупуват карти от съответната държава, да стоят на нейна територия, за да могат от тези карти да провеждат телефонните разговори.

Гърция, Румъния и Сърбия - това са страните откъдето "въртачите" най-често ръководят екипите си. В момента телефонните измамници най-често "работят" по схемата "Помощ на полицай за залавянето на престъпници".

От МВР за пореден път подчертават, че никога полицай не би поискал пари от хора, за да помогнат за задържането на престъпници.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари