МВР - Русе: Не се поддавайте на телефонни измами!

3
Експертите напомнят основните правила на поведение, ако хората попаднат в подобна ситуация
Експертите напомнят основните правила на поведение, ако хората попаднат в подобна ситуация

ВНИМАНИЕ - ИЗМАМИ

През последните няколко дни в полицията са постъпили сигнали от граждани за получени от тях телефонни обаждания от неизвестни лица, по познатите вече схеми за измами, съобщават от МВР - Русе. В някои от случаите извършителите са се възползвали от излезлите публикации в медиите за успешни акции на полицията в страната, като по този начин са опитвали да убедят по-лесно жертвите да влязат в схемата им.

От полицията отново апелират към всички да бъдат по-бдителни, за да не попадат в подобни схеми и припомнят някои основни съвети.

Необходимо е хората, които имат възрастни близки, непрекъснато да им напомнят как случайно може да станат жертви, както и основните правила, които трябва да спазват, ако попаднат в подобна ситуация.

МВР препоръчва: Не давайте пари, поискани по телефон от непознат телефонен номер. При телефонно обаждане от непознат номер с искане за пари сигнализирайте на 112 или се обадете на своите близки.

Експертите напомнят основните правила на поведение, ако хората попаднат в подобна ситуация, както и най-разпространените сценарии за извършване на телефонни измами

Съвети към гражданите:

По никакъв повод не давайте пари на непознати, независимо от предлога. В никакъв случай не се съгласявайте да давате пари и ценности на ръка, да ги хвърляте през терасата, да ги оставяте на обществени места до пътни табели и т.н. ;

Не се доверявайте на непознати хора;

Не предоставяйте лични данни и данни за свои близки по телефона;

Опитайте да запазите самообладание при получаване на обаждане от човек, който се представя за Ваш роднина, изпаднал в беда; лекар; служител на полицията или на друга институция;

Ако имате съмнение, че на телефона е Ваш близък, първо опитайте да се свържете с него чрез свой съсед или познат, по възможност от телефон, различен от този, на който сте получили обаждането;

В случай на обаждане, в което някой се представя за Ваш близък, е добре да му зададете въпрос, отговора на който не би трябвало да е известен на непознати - например рождена дата, населено място и т.н.;

Същото се опитайте да направите, ако се представя за служител или лекар – задайте контролни въпроси, поискайте координати за обратна връзка, обяснете, че ще попитате в съответната институция, ще се обадите на тел. 112 и т.н.

Ако измамниците изискват да не затваряте телефона, намерете начин, чрез съседите или чрез мобилен телефон, да се обадите на 112 (избира се безплатно) или опитайте веднага да се свържете с Вашите близки, за които се твърди, че са пострадали.

В случай, че получите обаждане и спрямо Вас бъде осъществен опит за телефонна измама, незабавно подайте сигнал на тел. 112 или директно в подразделение на полицията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    5
    Ами сега?
    А на Прееендчо никаква вяра вечи. И по фейза и по тилифонъ нищо не фаща дикиш. Само престарели, съсухрени отверстия се подлъгват да му пуснат.
  • 9
    4
    БОП а
    Сега Русенци да очакват за шеф на милицията да бъде назначен тъпия, умирисан натегач от БОПа Бороджиев. Пътеки от ходатайства правят до София от 2-3 дни. Хак да е за всички светни полицаи.
  • 18
    3
    Препоръчител
    Айде не на мен съвети от МВР !!! Мой близък бе измамен, за 24 часа намерих измамниците с три имена, адрес и снимки. Занесох ги във II-ро РПУ. Реакцията бе: "А, ама ние ги знаем бе, над 50 измами имат за последните две години. Нищо не можем да направим". Безполезна сбирщина е МВР. Ако аз бях раздал възмездие щяха да са първите които да ме арестуват.
  • 18
    2
    до мвр - русе
    Ми вземете ги хванете измамниците, бе, чекиджии смотани.
  • 23
    1
    Ф16
    Вместо да давате съвети що не ги хванете ? Утре НАП ще дават съвети да не крият данъци,КАТ ще дават съвети да не превишавам скоростта.Пътното ще ми дават съвети да карам бавно през дупките...
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари