Ще има тол такси и по третокласни пътища

0
Тол таксите, предложени от Световната банка, са най-ниските в Европа, заяви регионалният министър
Тол таксите, предложени от Световната банка, са най-ниските в Европа, заяви регионалният министър

Тол таксите, предложени от Световната банка, са най-ниските в Европа, заяви регионалният министър

Някои от второкласните и третокласните пътища, които са в добро състояние, ще бъдат включени в тол системата.

Това заяви регионалният министър Петя Аврамова на брифинг в ресорното министерство относно таксуването на тежкотоварните автомобили след 16 август тази година.

По нейни думи цените на тол таксите, които са заложени в предложението на консултанта Световната банка за автомобилите от 3.5 до 12 т., са най-ниските в Европа - 10 стотинки на км. Тези над 12 тона са средни за Европа, а тези за автобуси – ниски. Днес стартира обсъжданията на тол тарифите между регионалното министерство и транспортния бранш. 

„Не цялата републиканска пътна мрежи влиза в обхвата на толуването – около 50% ще бъде със заплащаме по преминаване по нея“, уточни регионалният министър. Четири месеца преди въвеждането на тол системата за тежкотоварните автомобили обаче все още не е ясно кои пътища ще бъдат таксувани.

„Разглеждаме вариант, при който 10 700 км от републиканската пътна мрежа да бъде толувана. Ние няма да се превърнем в убийците на транспортния бранш. На превозвачите много им се струва – пакетът „Макрон“ и т.н. Затова проявяваме разбиране към тях, но това, което сме започнали като политика, ще успеем да го довършим“, заяви зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той допълни, че според доклада на консултанта по проекта се очакват приходите от тол таксите за година да достигнат 1.160 млрд. лв.

„Около 1 млрд. лв. са необходими, за да може АПИ да изпълнява своите задължения и да се движим по добра пътна мрежа“, допълни Петя Аврамова.

Според нея издръжката на тол системата в България ще бъде една от най-евтините - за нея ще отиват около 15% от приходите. Аврамова определи днешната среща с транспортния бранш като емоционална. "Нормално е когато кажем на някого, че трябва да плаща за нещо, той ще реагира емоционално", допълни тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари