Шествие за свобода на вероизповеданията у нас

0

За четвърта поредна седмица граждани протестираха мирно в столицата с искане за отмяна на текстове в Закона за вероизповеданията.

Този следобед десетки протестиращи шестваха по централните улици срещу предлаганите промени, с които няма да се признават за официални вероизповедания, ако разпространението им е под един процент от всички вярващи в България.

Данните за вярващите у нас, на които се позовава законодателят, са от преброяването на населението през 2011 година, заяви за "Хоризонт" по БНР Владимир Райчинов – зам.-председател на Обединени евангелски църкви:

"Над един процент са само мюсюлмани и православни, източноправославни. Около един процент са православни и 0,8 католици и след това има и други вероизповедания. Ние държим да се знае, че днеска не защитаваме само правата на протестантите. Ние искаме всички да имат равни права".

"Ако се позовавахме на преброяването, тогава имаше хора, които бяха казали, че вярват в джедайството например".

"Именно, и не само това. В самото преброяване тогава не беше обявено, че ще се използва за тази цел".

За вярата и как тя променя живота, разказа една от протестиращите срещу Закона за вероизповеданията.

"Аз съм християнка. Бог ме е вдигнал от инвалидна количка, лекарите не даваха никаква гаранция за мен, бяха ме отписали. Повярвах на Бог, който ми каза, че съм изцелена в неговите рани и като повярвах в това, ми показа, че мога да му се доверя и това, което виждате сега, е резултат на вярата ми в Бога".

"Носите българският флаг. Защо?"

"Защото аз съм родена в България и България е християнска нация и с това показвам, че защитавам вярата", обясни друга от протестиращите. 

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари