Схема с фиктивни безработни ощетява държавен фонд

0
Според информацията става дума за регистрирани безработни, които работят без трудов договор срещу пари „в плик
Според информацията става дума за регистрирани безработни, които работят без трудов договор срещу пари „в плик Снимка: БГНЕС / Архив

Слушатели на БНР сигнализираха за схема, с която се ощетяват фондовете на Държавното обществено осигуряване, в конкретния случай - фонд „Безработица“

Според информацията става дума за регистрирани безработни, които работят без трудов договор срещу пари „в плик“. Така работодателите могат да спестят от заплати и осигуровки, а работещите се изкушават от възможността да получават и обезщетение, и пари на ръка.

Схемата е следната – служител напуска работа по взаимно съгласие. След това започва работа в нова фирма, откъдето го освобождават заради съкращения в щата и се регистрира като безработен. След това обаче продължава да работи без договор и да получава заплата в плик.

Даниела Асенова – директор на дирекция „Осигуряване и краткосрочни плащания“ в Националния осигурителен институт (НОИ), коментира, че подобни схеми стават със съгласието и участието на работещите.

„Не че няма такива случаи, в които хората се възползват от това да използват различни законови разпоредби, за да се включат в осигуряването за безработица“.

Има специални критерии, по които се селектират подобни случаи с оглед ограничаването на злоупотребите. Например, промяната на основанието за прекратяване на трудово правоотношение с цел получаване на по-високо обезщетение веднага привлича вниманието.

„Във всички тези случаи, които се наблюдават и се установи подобно явление, първото нещо, което се прави от териториалните поделения на НОИ е да се спре производството по отпускане на обезщетение и да се възложат на нашите контролни органи съответните проверки“, каза Даниела Асенова.

Санкцията за работодател е от 1500 до 15 000 лв., ако се установи работа без трудов договор. Доказването обаче е трудно за дейности, които могат да се извършват дистанционно – например за счетоводители или ИТ специалисти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари