Шанхай изпревари Хонгонк като най-скъпия град в света

0
Шанхай, Токио, Хонконг са най-скъпите градове за живеене според годишния доклад на Julius Baer Group
Шанхай, Токио, Хонконг са най-скъпите градове за живеене според годишния доклад на Julius Baer Group

Шанхай, Токио, Хонконг са най-скъпите градове за живеене според годишния доклад на Julius Baer Group

Ако сте заможни, Азиатско-Тихоокеанският регион е най-скъпото място за живеене, като Шанхай изпреварва Хонконг като най-скъпия град в света, пише Bloomberg

Това са някои от ключовите констатации петъшен доклад на Julius Baer Group относно луксозния начин на живот, в който се посочва, че част от причината за успеха на региона е бързото му възстановяване от пандемията на коронавируса. За разлика от тях Северна и Южна Америка се оказват най-достъпни заради сривовете в щатските и канадските долари и рязката девалвация на латиноамериканските валути.

Азиатските градове са по-скъпи, отчасти защото „Covid не се разви като епидемия по същия начин, по който за съжаление се разви в другите градове в индекса“, коментира Раджеш Манвани, ръководител "Пазари и решенията за управление на богатството в Азиатско-Тихоокеанския регион" към Julius Baer Group. „Така те успяха да функционират по-нормално от останалите“, допълни още той.

Най-скъпите градове за луксозен начин на живот:

Шанхай;

- Токио;

- Хонконг;

- Монако;

- Тайпе;

- Цюрих;

- Париж;

- Лондон;

- Сингапур;

- Ню Йорк.

Кризата с Covid-19 обхвана света и остави стотици хиляди без работа, но същевременно увеличи състоянието на богатите. Тези от технологичната индустрия се справят особено добре, тъй като блокировките спомогнаха да се ускори прехода към дигитализация във всички аспекти от живота- от учене до пазаруване и социални контакти. 500-те най-богати хора на земята са добавили общо 1,8 трилиона долара към състоянието си миналата година, като най-голям дивидент са извлекли Илон Мъск от Tesla и Джеф Безос от Amazon.com, според Bloomberg Billionaires Index.

Докато колапсът в туризма доведе до 9,3-процентен спад в цената на хотелските апартаменти миналата година, самолетни билети от бизнес класа поскъпнаха с 11% - най-големият ценови скок сред луксозните категории, тъй като авиокомпаниите трябваше да компенсират недостига на продажби, посочват от Julius Baer. Луксозният сегмент на скъпите женски обувки отчита най-голям срив в цената, записвайки спад от 12%.

В Азия цената на стоките и услугите за богатите е много по-ниска от индекса на потребителските цени в региона от 2013 г.

Шанхай се превърна в най-скъпият град, след като цените там се повишиха с 6% миналата година, докато тези в Хонконг не отчетоха промяна, посочва Марк Матюс, ръководител на изследвания за Азиатско-Тихоокеанския регион в Julius Baer. В Шанхай имаше "доста аномалия", когато пътуването в бизнес класа поскъпна с 82%, а цените на хотелските апартаменти се повишиха с 15%, добави още Матюс.

Като цяло обаче луксозният начин на живот по света е станал само с около 1% по-скъп през 2020 г., тъй като богатите все повече се насочват към преднамерени избори, които могат да доведат до по-справедливи цени за производителите, гласи още доклада.

Глобалният доклад за богатството и начина на живот на Julius Baer анализира инфлацията на 20 луксозни артикула, показателни за начина на живот на хората с висока нетна стойност в 25 града в основните региони. За да се адаптира към променящия се свят, изданието от 2021 г. замени няколко категории, включително лични фитнес треньори, сватбени банкети, ботокс и пиана с тези велосипеди, бягащи пътеки, здравно осигуряване и технологии.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари