Северна България в снежен капан

0
Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на снегопочистващата техника
Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на снегопочистващата техника

Шофьорите, на които утре им предстои пътуване в Северна България, е необходимо да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, предупреждават от АПИ.

Метеорологичната прогноза е за валежи от сняг в 14 области. Жълт код за потенциално опасно време е определен за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Шумен, Търговище, Разград, Добрич, Варна и Силистра.

Агенция "Пътна инфраструктура" препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи. 

Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори, допълват от там. 27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим за поддържане на републиканската пътна мрежа.

През следващото денонощие постепенно ще застудява. Ще е облачно. Още през нощта почти в цяла Северна България ще превалява сняг, като снеговалежът ще продължи и през деня. Преваляванията в Южна България ще са от дъжд, но още около пладне в югоизточните райони ще се примесва със сняг. Вятърът през денонощието в по-голямата част от страната ще е слаб, но в източните райони умерен от север-североизток. 

Минималните температури ще бъдат между -2 и 3 градуса, а максималните в Северна България между -2 и 0, а в Южна – между 3 и 8 градуса. В Северна България в повечето места ще се образува снежна покривка 5-10 см. 

В понеделник времето ще бъде облачно, с почти повсеместни на места интензивни валежи. В Северна България ще продължи да превалява сняг и там снежната покривка ще се увеличи, в Горнотракийската низина ще вали дъжд и сняг, а по долината на река Струма – дъжд. Ще духа умерен североизточен вятър и с него в страната ще нахлува студен въздух. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между -3 и 2, в югозападните райони до 5-6 градуса. Максималните в Северна България ще са между -2 и 0, а в Южна - между 0 и 5. В югозападните райони може да стигнат до 8-10 градуса.

Във вторник и сряда вятърът ще се ориентира от изток-югоизток и температурите в югоизточната половина от страната слабо ще се повишат. Времето ще се задържи облачно, на много места с валежи. В Северна България ще вали сняг, който в Добруджа и Лудогорието ще преминава в дъжд, а в Южна България ще вали дъжд. 

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари