Семейни лекари от Пловдив вече приемат украински бежанци в практиките си

0
Започват и да поставят ваксини на децата, за да посещават детска градина
Започват и да поставят ваксини на децата, за да посещават детска градина Видео: NOVA

Те са само 10%, другите 90% могат да бъдат преглеждани като туристи на доброволни начала

Семейни лекари от Пловдив и областта вече записват украински бежанци в листите си. Започват и да поставят ваксини на децата, за да посещават детска градина, предава NOVA

Това обаче става невъзможно след насоките за имунизационния план на МЗ.

450 са общопрактикуващите лекари в Пловдив и областта. Според д-р Костадин Сотиров повече от половината от тях са се включили като доброволци, за да помагат на избягалите от войната. "Това става без значение дали имат или нямат статут. Тези със статут обаче може да бъдат записани в пациентските листи и да получават лекарска помощ както българските граждани, това са само 10%. Другите 90% могат да бъдат преглеждани като туристи на доброволни начала, не може да им се назначават изследвания", разкри той. 

По думите му бежанците с регистрация имат същите права като българските граждани - всичко по Здравна каса. Украйна имунизационният календар е по-беден, а обхватът е много нисък. Децата със статут на бежанец могат да получат документ за направени необходимите имунизации", обясни д-р Стоилов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари