Сеизмолог: Земетресението от 6,8 по Рихтер е необичайно за района на Северна Африка

0
Повечето от земетресенията в района са до 5 по Рихтер
Повечето от земетресенията в района са до 5 по Рихтер

Повечето от земетресенията в района са до 5 по Рихтер

Земетресението от 6.8 по Рихтер е необичайно за района на Северна Африка, според данни на БАН. Автършоковите размествания не представляват допълнителна опасност”. Това каза ръководителят на катедра "Сеизмология и сеизмично инженерство", в БАН д-р Пламена Райкова в предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Тя обясни, че основното земетресение беше с магнитуд от 6.8, а след това последваха малко автършокови събития. Няма да е толкова силна поредицата от земетресения. „Това земетресение за този район е едно от най- силните, те не са свикнали на такъв интензитет. Повечето от земетресенията в района са до 5 по Рихтер. Не е нещо, което не са очаквали, но не е и обичайно явление”, каза Райкова.

По думите ѝ най-силно са пострадалите градовете и селцата близо до епицентъра. Маракеш също е пострадал. „Всички жилища, строени не по сеизмологичните норми, няма как да нямат пукнатини”, каза ръководителят на катедра "Сеизмология и сеизмично инженерство" в БАН.

Според бившия депутат Мария Капон след земетресението в Мароко може да чуете плач на жени, на майки, но няма да чуете вайкане от тези хора. Те ще се справят, категорична е тя. Капон, заедно с родителите си, е живяла години в тази страна.

Мария Капон обясни че Медината – старият град, е направен от червена глина, пясък, клечки. Той е бил много тежко ударен от земетресението.

„Хората са уплашени, ударени са значими сгради като джамията „Кутубия”, която е от 12-ти век и е символът на Маракеш. Минарето ѝ е 69 метра и в него има път, по който с кон може да стигнеш до терасата, където се извършва призива за молитва. Джамията на Големия площад, където е истинския пазар в Медината, също е с разрушения. Мароканците са много сплотени като нация и народ. Маракеш е най-големият оазис в пустинята, Сахара е на 250 км и в същото време е в подножието на Атласките планини. Няма такова божествено място в света в такава комбинация”, разказа Капон.

Тя обясни, че мароканците са много силни по дух. „Мисля, че това е част от целия културен обмен. През 1777 година – година след създаване на САЩ, султанът на Мароко е първият, който с декрет признава САЩ и нейната независимост и прави декрет за пазене на корабите. Година по-късно е направен договор за приятелство между двете страни. В Първата и Втората световна война срещу Хитлер се борят марокански войници. Те са спокойни и ще минат през това”, увери Капон.

Тя обясни, че Мароко за 30-40 г. има ново качество в образованието. Родителите ѝ, с които е заминала там, са били учители в Маракеш.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари