Сеизмолог: Няма да ни стигне такова бедствие като в Мароко

1
Трусовете в Симитли затихват
Трусовете в Симитли затихват

Трусовете в Симитли затихват

До дни очакваме и земетресение в Гърция, прогнозира проф. Рангел Гюров в интервю за България Днес.

- Проф. Гюров, миналата седмица бяха регистрирани 60 земетресения в Симитли, като хората са усетили 9 от тях, нормално ли е това?

- Нормално е, защото хората усещаме земетресенията, които са над трета степен и са по-силни. А обикновено около равноденствие, тоест месеците март и септември, има повишена сеизмична активност навсякъде по света, не само в България. По мое мнение тази сеизмична активност ще бъде някъде до 28 септември и след това ще спре.

- И все пак 60 земетресения за седмица не са ли много като брой?

- Не е много, защото повечето са много леки и не се отчитат като нещо сериозно. Тези трусове в Симитли са регистрирани като бройка само от сеизмолозите, иначе дори нямаше да бъдат забелязани. Хората не трябва да се плашат, защото това са много слаби трусове.

- Има над 2 хиляди жертви след мощното земетресение в Мароко. То може ли да се отрази на България по някакъв начин?

- Земетресението в Мароко, а и където и да е по света нямат нищо общо със земетресенията в България. Факт е, че се случват по едно и също време, но са много по-силни. До дни очакваме и земетресение в Гърция.

- А да очакваме ли още трусове у нас?

- Да, но не силни за страната ни. Няма да ни стигне такова бедствие като в Мароко. Никаква паника не трябва да има, защото наистина няма условия за силни трусове у нас. До пълнолунието на 28 септември ще ги усещаме, а после може спокойно да си мислим за зимата и за това как ще се отопляваме. След това отново чак март месец ще има нови земетресения заради Луната.

- Как може да се определи от по-рано дали ще има земетресение?

- Една съвременна система се състои от датчици, които могат да регистрират предварително вълни, които се появяват преди разрушителните вълни. През това време системата може да реагира и да даде предупреждение. Колкото и да е кратко това време, има неща, които могат да бъдат предпазени - да се изключи електричеството, да се спрат влакове, метро, газоподаване и т.н. Има такава система, разработена в Америка. В Румъния също се опитват да я прилагат.

- Помагат ли за превенция такива прогнози, или повече всяват стрес в обществото?

- Не трябва да се забраняват прогнози за земетресенията. Има в света прогнози, които се правят заедно с тези за времето, и казват, че в момента има повишена сеизмична активност. Това се прави като проучване всяка вечер и след това по телевизията съобщават. За хората в чужбина това е напълно нормално, защото все пак, когато човек има едно наум, няма да се притеснява и ще е подготвен. Затова и аз открито казвам, че най-късно до края на месеца има повишена сеизмична активност и е възможно в много точки на България да се появят слаби трусове, особено около Ямбол, Гоце Делчев и Велинград. Това, отново казвам, се случва най-често през март и през септември около равноденствието. Слънцето пресича Екватора на юг и тогава гравитационните сили действат върху земната маса по-активно. Хората трябва да свикнат с това, че ще има още земетресения. Едно мога да кажа - тези в района на Симитли приключиха!

- Колко земетресения разлюляват България на година?

- Стотици и се регистрират от БАН. Те имат много добра система и всеки може да влезе в интернет и да провери къде, какво, що става. В световен мащаб на година горе-долу става едно много силно земетресение. Като казвам силно, имам предвид над 7 по скалата на Рихтер, и други 20, които са по-ниски, но отново достатъчно силни. Преди няколко години имаше в Гърция над 6 по скалата на Рихтер. Веднага на другия ден удари и в Турция, близо до Истанбул. Едни силни земетресения при съседите биха закачили и нас, както стана през 1977 г. във Вранча.

- Устойчиви ли са сградите у нас на трусове?

- Нашите сгради, независимо дали са правени по време на комунизъм или демокрация, се изпълняват по норми, които са добре разписани и не представляват проблем. Ако говорим за постройки по селата, които са на 100 години, те също са устойчиви, защото когато са строени, са предвидени земетресения.

- Нека поговорим за правилата по време на земетресение. Какво трябва да правим в такъв случай?

- Има наблюдения, че когато започва да се усеща земетресението, обикновено силата му нараства до 40 секунди, след това започва да намалява. Ако човек усеща, че започва земетресение, и смята, че живее на подходящ етаж, е добре да напусне сградата колкото се може по-бързо. При трус трябва да стоим далече от прозореца, тежките предмети да бъдат сложени на по-ниски места, да няма запалителни течности. Има едно много важно нещо, което винаги препоръчвах на студентите. Земетресение може да се случи по всяко време на денонощието, затова в семейството трябва да има една договореност между членовете къде да се чакат след трус.

Проф. Рангел Гюров е завършил Минно-геоложкия университет в София. Специализира приложна математика и механика на скалите. Преподава в МГУ, Медицинската академия и Университета на Луанда, Ангола. Той е доайен на департамент "Природни науки" в Нов български университет. Автор на над 55 научни изявления, написал е в съавторство над 10 учебника, 4 монографии и известни публикации в разнообразни списания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари