Седем навика, които отслабват имунната система

1
Всеки ден имунната ни система се бори срещу вируси, бактерии и гъбички и обикновено ни предпазва много надеждно от инфекции
Всеки ден имунната ни система се бори срещу вируси, бактерии и гъбички и обикновено ни предпазва много надеждно от инфекции Снимка: Vesti

Всеки ден имунната ни система се бори срещу вируси, бактерии и гъбички и обикновено ни предпазва много надеждно от инфекции. Тя може да се определи като ключ към здравето и благополучието, благодарение на който животът си заслужава да се живее. Понякога обаче, когато повече фактори застрашават имунната система, тя не може да ни защитава ефикасно от болести и в резултат се разболяваме.

Ако това се случва по-често от 3-4 пъти годишно, трябва да се замислим върху всекидневните си навици. Въпреки че някои от тях ни доставят удоволствие, те може да изтощят съпротивителните сили на организма. Тук ще ви представим топ 7 на подценяваните всекидневни навици, които водят до отслабване на имунитета. 

1. Стрес и черни мисли

Може би ще се изненадате, но мозъкът и начинът ни на мислене кореспондират директно с имунната система. От гледна точка на психоневроимунологията стресът, който обикновено върви ръка за ръка с повишено ниво на холестерола, често води до възпаления. Същото се отнася за страховете и депресиите, както и най-общо за песимистичните мисли. Ако сме напрегнати и изпадаме често в мрачни настроения, ставаме по-податливи на инфекциозни заболявания. Следователно оптимизмът не само повишава качеството на живота, но подобрява и телесното и душевното благосъстояние.

 2. Твърде много медикаменти

Щом има ефект, има и страничен ефект. Приемът на синтетични медикаменти  често е неизбежен, но си има и своите сенчести страни. Това се отнася най-вече за лекарствата, които съдържат кортизон, и на първо място за антибиотиците. Тези препарати може трайно да увредят имунната ни система. Антибиотиците засягат най-често чревната и вагиналната флора, затова е задължително заедно с тях да се приемат пробиотици, които ще се погрижат да възстановят естествения микробиом.

3. Постоянна работа

Нашето време е белязано от стрес, постоянна надпревара за по-добри постижения и техническо ускорение. Добре е от време на време да си даваме кратка почивка – в идеалния случай съчетана с разходка или хапване на пресен плод. Препоръчително е също понякога умишлено да излизаме в режим „офлайн“, като изключваме компютъра и мобилния телефон.

4. Забравяте да си миете ръцете

Колкото и банално да звучи, миенето на ръцете е много важно – особено в периоди на грип и настинки. В забързаното ежедневие това правило често не се спазва и така по-лесно се стига до разпространението на вируси и бактерии. Редовното миене на ръцете (задължително със сапун!) по прост начин предотвратява много инфекциозни заболявания. От това печелят и всички хора в обкръжението ви!

5. Отопляваме прекомерно

Точно през есента и зимата, когато температурите падат, обичаме вътре да ни е топло и уютно. Но напук на предположението, че топлината ни предпазва от настинки, вярно е обратното. От  парното въздухът в помещението бързо се изсушава - лигавиците ни също пресъхват и вирусите и бактериите ни се лепват по-лесно. Нощем прекалено топлата спалня може да наруши качеството на съня. Съветът ни е да обличате по-дебели дрехи и грижливо да проветрявате помещенията, вместо да ги затопляте прекалено. Така ще направите добро не само на здравето си, но и на околната среда.  Не е за пренебрегване и фактът, че ще спестите някой друг лев!

6. Прекалено много или прекалено малко спорт

Когато висенето пред компютъра или излежаването на канапето заместват тренировката или разходката на чист въздух, защитните сили на организма отслабват.  Не е страшно, ако от време на време пропускате спортните занимания, но не бива да ви става навик. Дори кратката всекидневна разходка може да стимулира имунната система, а движението подобрява кръвооросяването и снабдяването на клетките с кислород. Освен това спортът увеличава производството на възпиращите възпаления клетки на имунната система. Но внимание: не бива да прекаляваме и с натоварването – не е желателно физическите усилия да изцеждат енергията ни. Най-добре е да се придържаме към златната среда и да спортуваме умерено.

7. Твърде много сън

Да, всички знаят, че недостатъчният сън се отразява зле на здравето. Възрастният човек трябва да спи по 7-8 часа на денонощие. Но малцина са наясно, че и прекалено дългото спане може да бъде вредно, и то най-вече за имунната система. След 9-10 часа сън повечето хора се чувстват уморени и изтощени. Добрата хигиена на съня изисква човек да си ляга приблизително по едно и също време в тихо и затъмнено помещение, като преди това е изключил всички електронни устройства. Синята светлина на смартфоните ни може да доведе до спад в производството на естествен мелатонин и така да понижи качеството на съня.

Източник: ОБЕКТИ.бг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари