Scania "променя правилата на играта"

3
Scania представи напълно автономен камион, в който липсва не само място за водача, а и кабина
Scania представи напълно автономен камион, в който липсва не само място за водача, а и кабина

Шведският производител на товарни автомобили Scania представи прототип на напълно автономен камион, в който липсва не само място за водача, а и кабина.

Противно на тенденциите в последните години задвижването е поверено на двигател с вътрешно горене, работещ на биогориво.

Управлението на Scania AXL се осъществява с помощта на интелигентен модул. Той приема данни и команди, а камионът ги изпълнява в автономен режим. Дизайнът е проектиран за работа в тежките условия в кариерите и строителните обекти.

Едно от съществените преимущества на концептуалния самосвал е пълната автономност. За разлика от конкурентни проекти в AXL няма никакви органи за управление от човек, което според Scania "променя правилата на играта".

Шведите смятат също, че новият им камион е "важна стъпка към интелигентните транспортни системи на бъдещето, в което автономните превозни средства ще бъдат обикновена част от ежедневието".

Докато Scania тепърва навлиза в непознати води обаче, земляците от Volvo Trucks вече експлоатират пълноценно безпилотните влекачи Vera. През лятото те започнаха да се движат по пътищата за общо ползване, превозвайки контейнери от логистичен център в Гьотеборг до товарното пристанище на града. Всички камиони са обединени в мрежа и се контролират дистанционно от оператори, но скоростта им е ограничена на 40 км/ч.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари