Създадоха хартия, която не гори

0
Хартията също така не се мокри и нищо не попива в нея
Хартията също така не се мокри и нищо не попива в нея Видео: CGTN

В Китай създадоха хартия, която не се мокри и не гори, удържайки влиянието както на водата, така и на огъня.

Автори на технологията са учени от Шанхайския институт за керамика.

Произведената от тях хартия удържа на влиянието на вода, дори когато повърхността на материала е физически повредена, предава Mashable, цитиран от Kaldata.com, информира Economic.

Освен това по хартията не се задържат петна от течности като кафе или чай, а що се отнася до защитата ѝ от силата на огъня, тя може да издържи излагане на горещина до 200 градуса по целзий.

Изданието напомня, че докато досега има успешни експерименти в създаването на хартия, която е устойчива или на вода, или на огън, то няма такива, при които е създаден продукт, устойчив на двете. 

Екипът на професор Жу Инжие, който ръководи проекта, работи по технологията от 2008 г. В момента те са в процес на прилагане на патент и се надяват материалът да излезе на пазара до три години. За производството на хартията са използвани хидроксиапатитни нанонишки. Хидроксиапатитът е производен материал на калция и се среща в костите и зъбите, което и дава уникалните свойства на хартията.

Учените споделят, че хартията може да струва едва „няколко юана повече“ от традиционната хартия, но масовата ѝ продукция би намалило значително цената ѝ.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари