САЩ махат визите за Хърватия, но не и за България

1
Така на практика от целия ЕС с визи за САЩ остават единствено Румъния, Кипър и България
Така на практика от целия ЕС с визи за САЩ остават единствено Румъния, Кипър и България Снимка: БГНЕС

Държавният секретар на САЩ покани Загреб да се присъедини към програмата за отмяна на визите

САЩ направиха една от последните стъпки към премахване на визите за Хърватия. Това става ясно от профила на американския държавен секретар Антъни Блинкен в Туитър, пише Сега

"Днес номинирах Хърватия за присъединяване към програмата за отмяна на визите. Тази стъпка към безвизово пътуване признава огромния напредък на Хърватия в постигането на строгите стандарти за страните участнички в програмата. Очакваме още по-силни отношения между САЩ и Хърватия", написа той.

От своя страна хърватският премиер Андрей Пленкович заяви, че приема поканата. За подобен ход на САЩ се заговори още в началото на тази година, когато бе обьвено, че броят на отказите за издаване на американски визи за граждани на Хърватия е паднал под 3 на сто, което е едно от условията за премахване на визовия режим.

Така на практика от целия ЕС с визи за САЩ остават единствено Румъния, Кипър и България. При България за миналата година процентът на отказани визи е бил 9,75 на сто, което е далеч от изискванията на американците за 3 на сто.

Наскоро бе обявено, че правната комисия на Европейския парламент дава на съд Европейската комисия за това, че не е действала срещу Съединените щати за незачитане на визовата реципрочност. Причината е, че американските визи все още се прилагат за граждани на България, Румъния, Хърватия и Кипър. Очевидно този проблем отпада за Хърватия.

Комисията има правно задължение да действа и Европейския съюз трябва да защитава по един и същ начин правата на всички свои граждани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Обикновен работен ден на ВИК - Русе.
Бригадир се обръща към работниците:
- Засега копайте тук, а аз ще ида да проверя къде трябва...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари