Сърбия ще разследва смъртните случаи на COVID-19

0
Искаме да създадем правилна картина какво точно се е случило, заяви здравният министър
Искаме да създадем правилна картина какво точно се е случило, заяви здравният министър Снимка: Getty Images

Хърватия дари 10 000 дози ваксина на Черна гора

Сърбия планира да формира комисия за установяване на истинския брой на смъртните случаи, свързани с COVID-19, съобщи днес здравният министър, след като правителството бе критикувано за неточно информиране в началото на пандемията, предаде ДПА.

Комисията ще включва лекари, представители на градската администрация и статистици, каза министър Златибор Лончар.

Той посочи, че комисията ще проверява и случаи, когато пациенти са починали извън болниците, но се смята, че смъртта им е била причинена от COVID-19. За тези случаи комисията ще търси дали някой в семейството е бил заразен с коронавирус.

"Искаме да поставим прозрачни данни на масата и да създадем правилна картина какво точно се е случило", каза Лончар за телевизия РТС.

Той добави, че не е определена времева рамка за разследването на комисията, но отбеляза, че то ще отнеме "няколко седмици".

Сръбското правителство бе критикувано по време на първата вълна на пандемията през пролетта на 2020 г., когато броят на смъртните случаи изглеждаше неправдоподобно нисък.

Мрежата за разследваща журналистика БИРН обяви, че 632 души са починали от COVID-19 между 19 март и 1 юни, а не 244, както беше обявено официално, предаде БТА.

Миналия септември главният епидемиолог Предраг Кон, член на правителствения кризисен щаб, призна, че са съобщени неточни данни.

"Имаше три пъти повече смъртни случаи, отколкото бяха обявени", каза Кон в телевизионно интервю.

Хърватия дари на Черна гора 10 000 дози ваксина срещу COVID-19, съобщава хърватският портал Индекс.

В началото на май Загреб обяви, че ще дари 30 000 дози ваксина на Босна и Херцеговина и по 10 000 - на Черна гора и Косово.

Черногорският министър на здравеопазването Йелена Боровинич-Бойович след среща с хърватския си колега Вили Берош в Загреб благодари за този "голям приятелски жест и голяма солидарност".

Тя каза, че дарението от 10 000 дози ваксина ще бъде много важно в процеса на масова ваксинация, който се извършва в момента в Черна гора.

Берош от своя страна изтъкна, че Хърватия по този начин е "проявила грижа за съседните страни" и изрази надежда, че това ще помогне поне малко в борбата с болестта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари