Сърбия създава най-мощния флот от бойни дронове на Балканите

3
Западната ни съседка ще се въоръжи с СН-95 и СН-92А
Западната ни съседка ще се въоръжи с СН-95 и СН-92А

Сърбия сключи голяма сделка за доставка на китайски бойни дронове

Западната ни съседка ще се въоръжи с СН-95 и СН-92А. Те се присъединяват към вече наличните сръбски дронове "Врабац" и "Гарван".

Освен тях проектът "Пегаз" е почти готов. Очакват се и нови попълнения от Иран. Оценките са, че Сърбия има по-високите възможности в сферата спрямо всички свои съседи. Това е най-способният дрон в арсенала на Сърбия. Създаденият в Китай безпилотник има боен обсег до 4000 километра и може да носи две или четири ракети или умни бомби. С тяхна помощ той може да унищожава бронирани или стационарни цели. Дронът може да атакува и струпвания на жива сила, пише Dir.bg.

Дължината му е 9 метра, а размаха на крилата - над 14. Максималната му скорост е 280 км/ч, а таванът на полета е 7000 метра надморска височина. СН-95 може да се използва и като разузнавателен дрон. Той има дневна и нощна платформа за фотоелектронно разузнаване, SAR/GMTI радар и оборудване за радиоелектронна война. Дронът може да остане във въздуха 12 часа и не се плаши от лоши метеорологични условия.

СН-92А

Това е близо два пъти по-малък дрон. СН-92А е дълъг 4,3 метра, а размахът на крилата му е 8,1 метра. Той може да издържи 8 часа във въздуха, а таванът на полета му е 5000 метра надморска височина. Бойният радиус е 250 км, но максималното тегло на въоръжение е само 75 кг. Това означава, че дронът все пак може да носи две малки ракети или бомби. СН-92А може да се ползва и за разузнаване.

"Гарван"

Междувременно Сърбия разработва собствени дронове-камикадзета. Те са въоръжена версия на малък дрон "Врабац", за който се твърди, че може да носи до шест гранати.

Дронът-камикадзе се нарича "Гарван". той може да носи 12-килограмова бойна глава, докато лети с максимална скорост от 120 км/ч за 30 минути на разстояние от приблизително 100 километра. "Гарван" е замислен да работи в рояк от множество дронове, управлявани от единствена командна станция. Твърди се, че системата може да се изстрелва от наземни контейнери, монтирани на камиони или ремаркета.

Оригиналният "Врабац" пък се ползва основно за разузнавателни операции.

Други дронове

Иранския генерал-майор Яхия Рахим Сафави, заяви преди време, че Белград е една от 22-те държави, които са подали официална оферта за закупуване на ирански дронове. Новината стана факт след прекратената сделка между Сърбия и Турция.

Иран се доказа като сила в производството на надеждни бойни безпилотници. Сърбия все още развия и проекта си "Пегаз". Той трябва да може да носи две малки ракети с лазерно насочване. Дори и те обаче биха могли да неутрализират вражески танк, ПВО-система или друг тип техника.

"Пегаз" има боен радиус от 250 километра и по размери напомня на СН-92А. Сита се обаче, че финалната версия ще бъде с малко по-добри показатели.

Не трябва да забравяме, че Сърбия разполага и с малкия сухопътен робот "Милош". Той е снабден с камера и други системи за наблюдение, а основното му оръжие е 7.62-милиметровата картечница М86 с комплект от 500 патрона. "Милош" се управлява дистанционно, а обсегът му е 1 километър.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    1
    ...
    За война се готвят.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари