Сърбия хит сред нашенци за Великден

0
Румънците пък отново пълнят родните курорти и се отказаха от южните ни съседи и Турция
Румънците пък отново пълнят родните курорти и се отказаха от южните ни съседи и Турция

Българите смениха Гърция със Сърбия и за Великден.

Румънците пък отново пълнят родните курорти и се отказаха от южните ни съседи и Турция, пише Стандарт нюз.

Туроператорите са на мнение, че бежанската криза, страхът от атентати и конкурентните цени, които изкарват западните ни съседи, ги превръщат в хит сред нашенци.

Охрид се връща в предни позиции за Възкресение

Българите ще посрещнат Великден в Сърбия. Изненадващо дори за родните туроператори тази година има многобройни запитвания за оферти и резервации за дните между 29 април и 6 май при западните ни съседи.

Традицията с посрещането на празника в слънчева Гърция, която близо 10 години бе тотален хит сред сънародниците ни, тази година е прекъсната.

Причините са свързани главно с несигурната обстановка по границата, вълната от мигранти по островите и големите пристанища, както и продължаващите стачки и протести при южните ни съседи, довериха хора от туристическия бранш.

Мнозина българи вече са направили резервации в хотелите при съседите, а ресторантите им имат готовност да посрещнат големи групи от туристи. Сред предпочитаните дестинации за Възкресение са Белград и Нови сад.

Немалко българи ще посетят ресторантите в Ниш и Пирот. А част от сънародниците ни са предпочели планинските курорти Златибор и Капаоник, където също вече има запазени места в хотелите.

Засилен интерес има към Македония, най-вече Охрид - дестинация, която бе изключително силна и традиционна за българите до приемането ни в Европейския съюз през 2007 г.

Тази пролет към Охрид интерес проявяват все повече нашенци и градът край красивото едноименно езеро възвръща позагубените си позиции сред предпочитаните места за посрещане на празници и ваканции. Тотален отлив пък се забелязва за Турция.

Все по-малко нашенци проявяват интерес към отбелязване на най-светлите християнски празници в Истанбул, който до преди година бе една от хитовите дестинации и се конкурираше със Солун и гръцките острови по предпочитания от сънародниците ни.

И тук отново причината е свързана с несигурната обстановка след серията от терористични актове в последните месеци. Немалък интерес традиционно има към Хърватия и Черна гора, но все повече българи откриват красотите на Адриатическото крайбрежие в Албания.

Сред предпочитаните е морският курорт Дуръс, където има и директна фериботна връзка с италианските морски градове Бари и Бриндизи. Освен това в самата Албания има достатъчно православни църкви, тъй като близо половината от населението са християни и почитат Великден.

Доста от туроператорите предлагат и пакетни оферти за Албания и Македония, с включени храна, хотел и посещение на забележителности.

Откъм цени Сърбия също води класацията по показател цена - качество. Около 400 лева излизат две нощувки с включени празнична вечеря и великденски обяд в Белград.

Стотина лева по-малко за същото удоволствие ще платите в Ниш. Близо до тази сума са и офертите за посрещане на празника в Нови сад. Под 200 лева пък излизат 2 вечери в балнеоложките курорти Нишка баня и Соко баня.

В столицата на балканската скара Лесковац пък може да пиете и ядете на корем с две нощувки срещу скромните 150 лева. Македонците обаче също вадят конкурентни цени.

Срещу не повече 300 лева може да се насладите на три нощувки с туристическа програма и празнична великденска вечеря в Охрид. Към цените на повечето места родните туроператори са включили и организиран транспорт с автобус.

За онези, които предпочитат да пътуват с личните си автомобили, пък се правят отстъпки. Специално при сърбите тази година има и много онлайн резервации от българи за Великден, признаха техни туроператори.

Сънародниците ни предпочитат да се договарят директно със съответния хотел или през сайтове като Booking, но пък родните туристически фирми твърдят, че така излиза малко по-скъпо и е по-добре да се запазва място чрез български партньор.

Източник: Стандарт нюз
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари