Само 4 гена са отговорни за формата на нашите носове

0
Остър и чип? Гърбав и месест? Остър и прав? Изглежда сякаш съществува форма за всяко едно лице
Остър и чип? Гърбав и месест? Остър и прав? Изглежда сякаш съществува форма за всяко едно лице

Остър и чип? Гърбав и месест? Остър и прав? Изглежда сякаш съществува форма за всяко едно лице.

Скорошно изследване на британски учени откриват, че въпреки разнообразието от форми и размери, съществуват само 4 гена, отговорни за формата на нашите носове.

"Това, което открихме, са специфични гени, които влияят върху формата и размера на отделните черти, които не са били виждани преди" – разказва съавторът на проучването Kaustubh Adhikari от University College London, клетъчен биолог.

Изследователите анализират повече от 6000 души в Бразилия, Чили, Колумбия, Мексико и Перу. В групата са включени хора от смесен произход, което осигурява широка гама от черти на лицето.

В допълнение към анализа на всички черти на лицето на участниците, изследователите правят 3-D реконструкции на 3000 от участниците, за да получат точни измервания.

Изследователите откриват четири гена, които засягат основно ширината и връхчето на носовете, както и пети ген, който оказва влияние върху издатината на брадичката.

"Откривайки ролята, която всеки ген играе, ни помага да сглобим еволюционния път от неандерталеца до съвременните хора. Това ни доближава до разбирането на това как гените влияят на начина, по който изглеждат, което е важно за съдебната медицина," разказва Адхикари.

Хората притежават различни форми и черти на лицето по различни причини. Това отчасти се дължи на генетиката, но също е в резултат на въздействието на това колко от чертите са еволюирали, под въздействие на околната среда.

Изследователите посочват, че тъй като носът е от ключово значение в регулирането на температурата и влажността на въздуха, който дишаме, той се развива в различни форми при по-хладен и по-топъл климат.

"Например, сравнително тесният нос на европейците се предполага, че представлява адаптация към студения, сух климат", - дава пример водещият изследовател Andrés Ruiz-Linares, биолог в University College London. "Идентифицирането на това как гените засягат формата на носа ни дава нови инструменти за разглеждане на този въпрос, както и еволюцията на лицето при други видове"

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари