Съдят рецидивист в Русе

0
Прокуратурата внесе в съда обвинителен акт срещу 48-годишен мъж за участие в телефонна измама
Прокуратурата внесе в съда обвинителен акт срещу 48-годишен мъж за участие в телефонна измама

Районна прокуратура – Русе внесе в съда обвинителен акт срещу 48-годишен мъж от търновско за участие в телефонна измама.

Обвинението срещу Румен Р. е за това, че на  06.10.2016 г. в гр. Русе, при условията на опасен рецидив, в съучастие с неустановено лице, като извършител с цел да набави за себе си и за другиго имотна облага, възбудил и поддържал у жена  от гр. Русе, заблуждение, че се провежда полицейска операция за предотвратяване на престъпление и е необходимо да съдейства, като осигури и остави на посочени от извършителя места парични суми и с това  й причинил имотна вреда в размер на 29 000  лева, като дееца се е представил за длъжностно лице – полицай при ОД МВР - Русе

Обвиняемият е осъждан и живее в с. Присово, общ.Велико Търново. След изтърпяване на наказание лишаване от свобода, се препитавал чрез предлагане на строително-ремонтни услуги. С цел да си набави доходи влязъл в контакт с неустановено лице осъществяващо телефонни измами, което му предложило да получава пакети с пари от различни адреси на територията на цялата страна и след като задържи за себе си възнаграждение в размер на 10 процента от стойността им, останалата част да оставя на указаните места. На местата, където оставял  пакетите с парите, обвиняемият оставял и ползвания мобилен телефон, като намирал нова SIM карта и мобилен телефон, с които занапред поддържал контакти с лице, което направлявало действията му.  По описаната схема на 06.10.2016г. обвиняемият  бил изпратен с негов автомобил в гр. Русе.

Пострадалата жена била получила обаждане по телефон от номер на румънски мобилен оператор, като й били отправени закани за физическо насилие от неустановено лице, което я заплашило, че ще я убие. Тя прекъснала разговора, но отново получила обаждане, от лице което се представило за полицай Георги Георгиев от Трето РПУ - Русе. В

ъв връзка с работата й жената знаела, че в гр. Русе има само две районни полицейски управления, но лицето я убедило, че всъщност е служител на Криминална полиция и се обажда във връзка с провеждаща се полицейска операция. Жената  се поинтересувала дали познава определен разследващ полицай и лицето отговорило, че дори работят съвместно по тази полицейската операция за залавяне на група бандити, които извършвали обири и нападали хора. Обяснило също, че били установили, че жената попада сред набелязаните жертви, като бандитите я следели и смятали да я нападнат. В тази връзка било  необходимо нейното съдействие, като изтегли колкото може повече пари и ги остави на посоченото от Георгиев място, за да примамят престъпниците и да ги заловят. Пострадалата се поколебала, но впоследствие се съгласила и спазвайки постоянните инструкции на „полицая“ изтеглила значителна сума пари, която оставила според указанията. През това време обвиняемият,  напътстван от неустановеното лице, отишъл на указаното място и  взел парите.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари