Съдия се срещна с ученици от Английската гимназия

1

В рамките на  Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ за втори път младши съдия Атанас Димитров се срещна с ученици от Профилирана английска гимназия „Гео Милев“ гр. Русе и изнесе лекция пред тях по темата „Хулигански прояви на непълнолетни лица и последици“.

Мероприятието се състоя на 10 февруари в рамките на един учебен час, като пред петдесет ученика съдия Димитров разясни що е то „престъпление“ и „нарушение“ и по какъв начин се санкционират извършителите на такива деяния. Значителна част от лекцията беше посветена на наказателната отговорност на непълнолетните лица и наказанията, които могат да им бъдат налагани, както и на възпитателните мерки по Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. В рамките на лекцията беше разгледано престъплението „хулиганство“ по Наказателния кодекс, нарушението „дребно хулиганство“ по Указа за борба с дребното хулиганство, както и „спортното хулиганство“ по Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия. В края на лекцията учениците трябваше да решат няколко реални казуса, касаещи хулигански прояви на непълнолетни лица.

По време на срещата учениците задаваха различни въпроси по темата, като например: „Престъпление или нарушение е драскането с графити по обществени сгради?“, „Престъпление или нарушение е сбиване в дискотека, съпроводено с хвърляне и чупене на чаши?“. Съдия Димитров отговори на зададените въпроси като мотивира отговорите си и обясни какви биха били последиците за извършителите в такива ситуации.

Темата за „хулиганските прояви“ съдия Димитров ще представи и пред ученици на Математическа гимназия „Баба Тонка“ гр. Русе през идния месец, отново в рамките на Образователната програма.

През месец март десетокласниците от Английската гимназия ще се срещнат със съдия Антоанета Атанасова, която ще им представи темата „Разделение на властите“, а от съдия Николинка Чокоева ще научат „Как можем да защитим правата си чрез съдебните институции“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари