Съдия отказва и отпуск, и тест за коронавирус

0
Казусът възникнал, след като се разбира, че съдията е общувал със служител, който е контактен със заразен с коронавирус
Казусът възникнал, след като се разбира, че съдията е общувал със служител, който е контактен със заразен с коронавирус

Районен съдия от Сливен отказва да се тества за коронавирус, а също и да си вземе отпуск.

Казусът възникнал, след като се разбира, че съдията е общувал със служител, който е контактен със заразен с коронавирус. Случаят беше обсъден по време на заседанието на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет във вторник. Председателят на Районния съд в Сливен Живка Кирилова пита колегията има ли право да прати съдията в принудителна ваканция.

В писмото си до съвета Кирилова разказва как в съда имало съдебен секретар, който е имал контакт със заразен свой роднина. Въпросният служител е поставен под карантина. Но той е бил на работа и е имал контакти с трима свои колеги, съдия Никола Маринов, прокурор, адвокат и свидетел, пише lex.bg.

Председателката на съда решила да издаде заповеди за принудителен отпуск на служителите, както и на съдията. Тя се позовала на закона за извънредно положение, който дава право на работодателите да предоставят до една втора от платения годишен отпуск и без съгласието на служителите. Но решила да попита ВСС има ли право на това. От думите на Драгомир Кояджиков от ВСС стана ясно, че съдия Никола Маринов е отказал да ползва част от платения си годишен отпуск, както и да се тества. А за налагане на карантина още няма решение, тъй като от РЗИ-Сливен поискали няколко дни, преди да се произнесат. Един от мотивите на магистрата да откаже отпуск бил, че за 22 април е насрочено дело, което веднъж вече е било отложено.

Съдийската колегия в крайна сметка реши да прати указания до шефовете в системата, че имат право да пращат магистратите в принудителен отпуск.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари