Съдия Атанасова се срещна с ученици от Русе

2

На 14 март 2017 г. окръжен съдия Антоанета Атанасова се срещна с десетокласници от Профилирана английска гимназия „Гео Милев“ гр. Русе, пред които в час по „Етика и право“ изнесе лекция на тема „Разделение на властите според Конституцията на Република България. Функции на съдебната власт. Структура на съдебната система. Висш съдебен съвет“.

Срещата се състоя в рамките на  Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

По време на лекцията съдия Атанасова обясни на учениците същността на принципа за разделение на властите, формулиран от Шарл дьо Монтескьо още през далечната 1748 г., и значението му като гаранция за съществуването на демокрацията в съвременните общества. Този принцип е залегнат и в Конституцията на Република България, според която властта в страната ни се разделя на законодателна, изпълнителна и съдебна.

На достъпен език учениците научиха за същността, функциите и ролята на всяка една от трите власти. По подробно съдия Атанасова се спря върху съдебната власт, призвана да защитава правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата. Тя обясни на десетокласниците структурата на съдебната система в страната ни; ролята на съда, прокуратурата и следствието; основните видове дела; особеностите на гражданския, наказателния и административния процес. Специално внимание беше обърнато на особените правила за разглеждане на дела за престъпления, извършени от непълнолетни лица.

В края на срещата учениците зададоха въпроси по особено актуални за обществото ни теми - съдебната реформа и борбата с корупцията.  Младежите проявиха интерес и към въпроса за наказателна отговорност и имунитета на народните представители, както и към правомощията на главния прокурор.

На 17 март десетокласниците ще се срещнат и с окръжен съдия Николинка Чокоева, с която ще дискутират темата „Как можем да защитим правата си чрез съдебните институции“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари