Ученици от СУ „Възраждане“ посетиха Русенския съд

0

На 20 март 2017 г. четвъртокласници от Клуб „Творчески да мислим“ при Средно училище „Възраждане“ гр. Русе посетиха сградата на Русенската съдебна палата.

Учениците и техния ръководител - Ралица Арнаудова, бяха посрещнати в една от съдебните зали, където съдия Александър Иванов от Окръжен съд - Русе и прокурор Радослав Градев от Окръжна прокуратура - Русе представиха професиите „съдия“ и „прокурор“.

На достъпен за малчуганите език беше обяснен принципът за разделение на властите, функциите и ролята на съдебната власт, някои от най-често извършваните престъпления. Чрез примери на децата бяха разяснени престъпленията кражба, обида, телесна повреда, лъжесвидетелстване, убийство. Децата научиха, че Наказателният кодекс определя какво е престъпление, а Наказателно-процесуалният кодекс  - как се разследват престъпленията.

Използвайки пример с кражба на телефон, прокурор Градев обясни на учениците как протича разследването на престъплението и стъпка по стъпка описа действията, които извършват разследващите органи и прокурора. Съдия Иванов разказа как протича разглеждането на делото в съдебната фаза, кои са страните в това производство, каква е ролята на свидетелите и какво е значението на присъдата, която произнася съдът.

Особено внимание беше отделено на компютърните престъпления, с оглед огромното значение на интернета и социалните мрежи в днешно време. Магистратите на няколко пъти обърнаха внимание на децата да внимават, когато контактуват в социалните мрежи, защото не знаят кой всъщност стои зад дадена снимка и профил; да не споделят лична информация за тях и семействата им; да не се доверяват на непознати хора; винаги да споделят с родителите си, ако някой в социалните мрежи им предлага срещи.

Засегната беше и темата за наркотиците. Съдия Иванов и прокурор Градев обясниха на децата, че тези вещества имат пагубно влияние върху човешкия организъм, че водят до зависимост и често пъти са причина наркозависимите лица да извършват престъпления като кражби и грабежи, за да се сдобият със средства за закупуване на нови дози.

Децата от своя страна разказаха случаи, в които техни близки и приятели са станали жертва на престъпление, като споделиха, че в голяма част от случаите извършителите са били заловени.

Малчуганите, които в началото на срещата бяха леко притеснени, набраха смелост и зададоха куп въпроси във връзка с разследването на престъпленията и последиците за извършителите. Срещата им със съда и прокуратурата явно беше вълнуваща и интересна за тях и въпреки продължителния престой, децата тръгнаха с неохота обратно към училище.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари