Съдия Атанас Димитров на гости в Математическата гимназия

0

На 19 април 2017 г. за трети път Окръжен съд – Русе гостува на ПМГ „Баба Тонка“ гр. Русе в рамките на Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие.

Отворени съдилища и прокуратури“. Програмата цели обогатяване на познанията на учениците за структурата, функциите и значението на съдебната власт в Република България, формиране на правна грамотност, превенция на младежката престъпност и повишаване степента на спазване на законите.

По време на срещата младши съдия Атанас Димитров представи пред седемдесет и пет единадесетокласника на гимназията темата „Как може да защитим правата си чрез съдебните институции. Видове съдебни услуги. Достъп до правосъдие“.  Учениците научиха към кои институции могат да се обърнат, в случаите когато са застрашени или нарушени правата и законни им интереси, редът за търсене на защита и съдействие от държавните органи, правата ни като пострадали от престъпление.

Значителна част от лекцията беше посветена на престъпленията. Съдия Димитров запозна младежите с най-често извършваните в страната ни престъпления, като наблегна на това как учениците могат да се предпазят да не станат жертва на такива престъпления.

Под формата на дискусия по-детайлно бяха обсъдени престъпленията „кражба“ и „грабеж“. Съдия Димитров даде примери с кражба на телефон в дискотека, грабеж на дамска чанта с употреба на сила, кражба на вещи от жилище. Младежите зададоха множество въпроси, като: „По какъв начин се разследва грабеж, извършен през нощта, на затънтено място, без свидетели?“; „Носи ли наказателна отговорност лицето в случай на нанасяне на вреди на нападател, влязъл в дома му с цел извършване на грабеж?“; „В какви граници е допустима защитата при нападение?“; „Задължителна ли е адвокатската защита или извършителят на престъпление може да се защитава сам?“; „При разпит на свидетел допустимо ли е разпитващият да ограничи правото на консултация с адвокат, когато свидетелят смята, че с отговора на зададените му въпроси се засягат неговите правата?“.

Коментирана беше и задружната престъпна дейност – когато едно престъпление е извършено в съучастие от две или повече лица. Съдия Димитров насочи вниманието на младежите, че и помагачът при кражба, който реално не извършва действия по отнемането на вещите, също носи наказателна отговорност, тъй като с поведението си улеснява извършването на престъплението.

На 26 април 2017 г. темата ще бъде представена и пред останалите петдесет единадесетокласника на гимназията. Лектор ще бъде окръжен съдия Палма Тараланска.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари