Съдия Чокоева се срещна с ученици от Математическата гимназия

0

На 14 юни 2017 г. ученици от ПМГ „Баба Тонка“ гр. Русе гостуваха в Окръжен съд – Русе в рамките на Образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Събитието се състоя в Мраморната зала на Русенската съдебна палата, където с учениците се срещнаха окръжен съдия Николинка Чокоева и окръжният прокурор на гр. Русе - Георги Георгиев.

В началото на срещата учениците чуха кратка история за изграждането на съдебната палата в гр. Русе и интересна информация за стъклописите, които красят стените на Мраморната зала. Съдия Чокоева представи пред младежите професиите „съдия“ и „прокурор“, след което ги запозна с видовете дела, които разглеждат съдилищата. За да разберат разликата между наказателното и гражданското правораздаване на учениците бяха разказани четири реални казуса от практиката на съда. Първият - за извършени кражба и грабежи на територията на град Русе от група младежи, вторият - за извършено престъпление, свързано с разпространението и употребата на наркотични вещества, третият - неизпълнение на сключен договор и последният - претенция за заплащане на обезщетение вследствие на претърпяно пътно-транспортно произшествие.

Голям интерес сред учениците предизвика разглеждането на наказателни дела и приложените по тях веществени доказателства.

Окръжният прокурор на гр. Русе - Георги Георгиев запозна учениците с темата за компютърните престъпления. За да осъзнаят колко опасно може да бъде едно киберпрестъпление и какви негативни последици може да предизвика, окръжният прокурор даде за пример противозаконното изтриване на компютърни данни от масивите на Националния осигурителен институт, на Българска народна банка или на Летище София,  или пък въвеждането на компютърен вирус в компютърна система на една държавна институция.

Бяха засегнати и престъпленията, свързани с използването на дебитни и кредитни карти без съгласието на титуляря, както и престъпното сваляне на данни от чужди дебитни и кредитни карти. Магистратите обърнаха внимание на младежите, че е по-безопасно да използват банкомати, които са монтирани в сградите на банките или такива, които се намират в сградите на държавни институции, тъй като тези обекти са охранявани и там е по-трудно поставянето на скимиращи устройства, които престъпниците използват за сваляне на данни от чуждите платежни инструменти.

Служител на Областно звено „Охрана на съдебната власт“ запозна младежите с правилата при посещение в съдебната палата и мерките, които могат да бъдат предприемани спрямо нарушителите. Учениците имаха възможност да видят отблизо и помощните средства, които използват служителите на съдебната охрана в своята работа - полицейска палка и белезници.

На финала на срещата лекторите насочиха вниманието на учениците, че във всеки един момент, когато те считат, че правата и интересите им са нарушени или застрашени, могат да потърсят съдействие и защита в полицията, в прокуратурата или в съда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари