Съдия: Ако ви пусна, ще ме изкарат подкупен и тъп, но ще ви пусна

1
Съдията от окръжния съд в Бургас Събчо Събев  е най-спряганото име от магистратурата заради вчерашния театър с двама задържани под стража престъпници
Съдията от окръжния съд в Бургас Събчо Събев е най-спряганото име от магистратурата заради вчерашния театър с двама задържани под стража престъпници

Съдията от окръжния съд в Бургас Събчо Събев днес е най-спряганото име от магистратурата заради вчерашния театър с двама задържани под стража престъпници - Йордан Баневския и „колегата му” Жельо.

Те са обвинени за това, че на 7 май т.г. отвлякоха и пребиха 16-годишният Златин. В първо действие от съдебния водевил Събев не спести критиките към двамата обвиняеми, които, според него, дори не осъзнавали колко е сериозно деянието, което са извършили. В хода на разглеждането на мярката им за неотклонение "задържане под стража" съдията многократно се самомотивираше и самонавиваше в монолог, че е поставен пред много тежко решение, пише Флагман.

„Защо съм в такава ситуация? Как можахте да направите такова нещо?! Нямате ли грам мозък в главите си?! От сутринта, откакто прочетох документите по това дело се изпотих 10 пъти от мислене и още не мога да си обясня причините ви. Вие дори не разбирате, че това, което сте направили, в очите на Закона е грубо. Сега ако ви пусна на свобода всички ще се нахвърлят върху мен – Ето, той, съдята ги пусна. Той е подкупен, взел е паричките и е тъп”… Ако пък ви оставя в ареста за това деяние, което вие даже не разбирате, не смятам, че ще е справедливо”, питаше риторично Събев в препълнената с журналисти зала, вероятно търсейки за себе си някакво оправдание.

И тъй като разглеждането на мерките от известно време в този съд се наблюдава безпрепятствено от медии, което очевидно е доста дискомфортно за магистратите, съдията продължи с "гълченето" на 31-годишния Йордан и 24-годишния Жельо, но и си казваше през изречение колко му е важна справедливостта. Той даже ги прати да се „правят на мъже пред Кобрата (боксьора), а не пред 16-годишни деца”.

Докато течеше това представление като от театър на абсурда, журналистите смятаха, че бруталните похитители и биячи ще си получат заслуженото от охранителя на правото, заради което и побързаха да пуснат поздравителни дописки за него. Половин час след това обаче, когато бе прочетено решението, репортерите казаха по едно "хлъц" е не повярваха на ушите си.

В крайна сметка Събчо Събев реши да пусне на свобода и двамата. Той се аргументира така: Йордан е криминално проявен, но реабилитиран, а пък Жельо (на когото той умишлено и многократно бъркаше името през целия процес с нещо сходно) бил с чисто съдебно минало. И двамата не биха се укрили, защото водели уседнал начин на живот, поради което едва ли щели да направят друго престъпление.

Това решение разбуни духовете, заради което всички гръмнаха със заглавия за неочаквания обрат.

Източник: flagman.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари