Съдът пусна Иванчева под домашен арест

0
Отстранената кметица на район "Младост" напуска ареста
Отстранената кметица на район "Младост" напуска ареста Снимка: БГНЕС / Архив

Отстранената кметица на район "Младост" Десислава Иванчева и заместникът й Биляна Петрова напускат ареста. Преди минути стана ясно, че мярката им за неотклонение е променена на домашен арест.

Определението подлежи на обжалване пред Апелативния спецсъд.

Главният архитект на София Здравко Здравков е на разпит в Специализирания наказателен съд /СНС/ по делото срещу отстранената от поста кмет на район „Младост“ Десислава Иванчева, информира БНР.

От показанията му стана ясно, че в края на миналата година той е сезирал прокуратурата заради забавени от нея преписки за строежи в столичния район.

Подсъдими, затова че са изнудвали за пари строителния предприемач Александър Ваклин, са още, бившата заместничка на Иванчева Биляна Петрова и бившият районен кмет на "Младост" Петко Дюлгеров.

Пред съда Здравков, който даваше показания, в присъствие на адвокат, заяви, че от тримата подсъдими познава само Иванчева и Петрова. Показанията му бяха свързани основно с Десислава Иванчева и маниера ѝ на работа, от който имало сериозни оплаквания. Тя бавела обявления за подписани от него разрешителни за строеж. Преди да сезира прокуратурата за нейното бездействие, Здравков инициирал изслушване на Десислава Иванчева в Столичния общински съвет, но ефект нямало. Затова Здравко Здравков подал сигнал до прокуратурата със седем конкретно оплакали се хора, сред които и Александър Ваклин:

"Когато 7 месеца не може да обявите на едно заинтересовано лице преписка, очевидно той е заинтересован да се свърши работата, той би се явил да си подпише констативния акт или да получи обратната разписка. Подозирах, че има умишлени действия. Дори не познавам г-н Ваклин. Случаите, за които съм сигнализирал са 7. Всички тези случаи съм описал към сигнала, който съм подал."

Здравков обясни, че още с встъпването на Иванчева като кмет на "Младост" със заповед на кмета Йорданка Фандъкова, тя е получила изключителното правомощие да контролира строителните действия в района, който управлява, както и да съставя констативни протоколи при нарушения.

Разпитът на архитект Здравков приключи.

По делото трябва да дадат показания още деветима души.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари