Съд запорира фирма на бившия шеф във военното разузнаване Иван Илиев

1
Илиев стана известен като "резидента" от шпионския скандал през март
Илиев стана известен като "резидента" от шпионския скандал през март Снимка: Кадър от Bulgaria ON AIR

По искане на Военно-окръжната прокуратура в София е наложен запор върху дял от фирма, в която участва обвиненият за шпионаж в полза на Русия Иван Илиев.

Става дума за обезпечение върху 32% от дружеството "Кубрат Капитал Партнерс", допуснато със заповед на Софийския военен съд от 6 април, пише Сега.

Бившият шеф във военното разузнаване Иван Илиев, станал известен като "резидента" от шпионския скандал през март, е сочен от прокуратурата за ръководител на организирана група, която е събирала класифицирана информация с цел да бъде предоставена на руската държава срещу заплащане. Освен Илиев към наказателната отговорност са привлечени неговата съпруга, бивш негов подчинен и настоящ шеф на секретното деловодство на българския парламент, зам.директор на бюджетната дирекция на Министерство на отбраната, както и двама действащи служители на служба „Военно разузнаване“.

"Сега" попита говорителя на Военно-окръжната прокуратура в София Петър Димов дали и останалите обвиняеми от шпионската афера са със запорирано имущество, но той поиска въпросите в писмен вид. В крайна сметка медията не получи отговор от държавното обвинение.

Любопитно е, че "резидентът" Иван Илиев е партньор с небезизвестния Димитър Спасов-Каратиста, който притежава също 32% от фирмата "Кубрат Капитал Партнерс". Тя е с предмет на дейност "факторинг, сделки с менителни знаци и записи на заповед, юридически и счетоводни консултации, както и всякакви други незабранени със закон дейности и услуги".

"Сега" припомня, че прокуратурата се похвали с разбитата шпионска група в края на март. Оттогава в ареста се намират 75-годишният Илиев, съпругата му Галина, както и още трима от обвиняемите. Заради скандала България обяви един руски дипломат за персона нон грата. В отговор Русия изгони двама български дипломати.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари