С най-висок риск да загинеш по пътищата е област Русе

5

България е най-опасната страна за шофиране в ЕС

ИПБ изготви оценка на риска от ПТП. Русе, Ловеч, Монтана, Пловдив, Варна и Стара Загора са с най-висок риск от загиване при катастрофа.

Институтът за пътна безопасност изготви оценка на риска от ПТП на цялата транспортна система в България. Използвани са данни от Гаранционния фонд, НСИ и МВР. Оценката на риска включва периода 2021-2023 година.

От графика 1 и 2 се вижда, че с най-висок риск да загинеш по пътищата са областите Русе, Ловеч, Монтана, Пловдив, Варна и Ст. Загора.

Какво ни помага оценката на риска от ПТП?

Тя ни дава възможност ефективно да управляваме ресурсите (пари, хора и технически средства), за да въздействаме върху пътнотранспортния травматизъм. Данните от Европейската комисия /графика 3/ за 2023 година ни показват, че България е най-опасната страна за движение по пътищата в ЕС.

Пътната безопасност в България е силно фрагментирана, отличаваща се с високи нива на корупция, изповядваща философията на колективната (без)отговорност.

Институтът за пътна безопасност изпраща данните от изготвената оценка на риска от ПТП на премиера на Република България, за да извърши съответните организационно – структурни и кадрови промени, за да можем да въздействаме върху високия риск от настъпване на ПТП. От Института за пътна безопасност напомнят на министър-председателя, че във Фонд „Безопасност на движението по пътищата“ трябва да има повече от 423 милиона лева, които били достатъчно ресурси за намаляване на жертвите от ПТП с 200 човека за две-годишен период. Но и възможност тези пари да бъдат усвоени от „нашите“ фирми и накрая да няма нито намаляване на жертвите, нито пари във Фонда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    10
    До №2 Деян
    Премълчаването е равносилно на тормоз/насилие. В случая "мълчанието" Ви подкрепя некачествените хора (некадърници), заемащи управляващи държавни постове и това е една от причината нашето качество на живот да не се подобрява.
  • 10
    9
    До 8
    А защо пропускаш СС и UA???? И те са в графата нагли боклуци!
  • 10
    8
    БЪЛГАРИН
    ПТП,са със глямото участие РР,TR,RO.Тези са ненаказуми.
  • -3
    7
    Калоян
    Лошо.ава Пенчо се крие умело и оцелява
  • 15
    6
    да
    има мн румънец и РР в русенска област, и това също е фактор
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари