Рязък скок на наркобизнеса в Кърджали

0
Полицията се фокусира в битката срещу наркопласьорите най-вече около предстоящото откриване на учебната година
Полицията се фокусира в битката срещу наркопласьорите най-вече около предстоящото откриване на учебната година

Рязко увеличение на разкритите случаи на разпространение на наркотици отчете днес полицията в Кърджали, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Тази сутрин е арестуван мъж на 21 г. с инициали Е.Ш.Д. в момента, когато поливал канабисовите си насаждения в района между селата Бял извор и Светулка, недалеч от Ардино. Нивата била на 200 метра от пътя, скрита зад гориста местност.

Преди няколко дни в полицията е постъпил сигнал за заниманията на въпросния мъж, поставени са били секретни постове и сутринта в 8,45 белезниците щракнали на ръцете му. В рамките само на месец това е второто му уличаване в отглеждане и разпространение на дрогата, уточни старши комисар Венцислав Момчилов, областен директор на МВР в Кърджали.

Три са нивите, засадени с канабис, по време на акцията са унищожени 68 стръка с височина 1,20-1,90 метра с общо тегло 45 кг, допълни той. След изсушаването на зелената листна маса се получават около 13кг марихуана, готова за пушене.

Една доза се приготвя с около 1,5 грама, така днешната полицейска акция предотврати печалба за производителя от около 60 000 лева, стана ясно на извънредната пресконференция следобед.

В края на август специализираните операции за разкриване на производители на канабис са особено засилени, тъй като в този период растенията зреят и се обират за сушене, а после и за продажба.

Полицията се фокусира в битката срещу наркопласьорите най-вече около предстоящото откриване на учебната година, училищата ще бъдат поставени под интензивен контрол, посочи комисар Момчилов.

Според него наличието на десетки обезлюдени села в региона, изоставените земеделски земи и отдалечеността им от главните пътища, както и климатичните условия, са напълно подходящи за отглеждането на канабис, а от това вече в Кърджалийско започнаха активно да се възползват. Растението се засажда и в дворовете на къщите, скрито между зеленчуците или по царевичните ниви.

От началото на 2015 г. до момента в Областната дирекция на МВР в Кърджали е работено по 44 случая за притежаване на наркотични вещества и отглеждане на растения в нарушение на разпоредбите на Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурорите, отчете комисар Момчилов.

Иззети са 3,185 кг марихуана, 4, 02 грама амфетамин, 22, 255 грама хероин, 0, 5 грама кокаин, 118 стръка канабис и 826 стръка опиев мак. При 5 случая са иззети по 2 вида наркотични вещества - марихуана с амфетамин или хероин.

През същия период на 2014 г. подобни случаи са 18. Иззети са 144, 53 грама марихуана, 22 грама амфетамин, 9, 33 грама хероин, 0, 06 грама метаамфетамин и 19 стръка канабис. При регистрираните престъпления преобладават тези по чл. 354 а, ал.3, т.1 от НК /за придобиване и държане на наркотични вещества/. В структурата на престъпленията, свързани с наркотици, те заемат 88 %, заяви още областният директор на МВР.

На второ място са престъпленията по чл. 354 в от НК – свързани със засяване и отглеждане на растения, със среден дял от 12 %. През май т.г. за първи път на територията на областната дирекция са установени и насаждения от опиев мак в района на с. Лале, община Момчилград. За последно в страната опиев мак е бил разкрит през 2001-2002 г. в района на Петрич, отбеляза комисар Момчилов.

„През последните години няма промени в структурата на употребяваните наркотични вещества. Най-масово използваната дрога е марихуаната. Хероинът е все още най-силно свързаният с проблемна употреба наркотик, като през т. г. се наблюдава нарастване на броя на задържаните за притежание. Употребата на синтетичните наркотици – амфетамини и вещества от типа на Екстази, запазват тенденциите си от м. г. Ограничен кръг от жители на региона са съпричастни към употребата и разпространението на кокаин поради високата му цена“, коментира Венцислав Момчилов. Сигналите за предлагане на нови психоактивни вещества, известни като “дизайнерски наркотици, все още са единични.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари