Руски ветеринар обясни как да разберем дали домашният ни любимец има коронавирус

1
Лекарят посочи начин за диагностициране на инфекция при котка или куче
Лекарят посочи начин за диагностициране на инфекция при котка или куче

Ветеринарният лекар на руската онлайн медицинската услуга „СберЗдоровье“ разказа как да определим наличието на коронавирус в домашен любимец.

Според специалиста симптомите на заболяването могат да станат кашлица и секрет от носа, съобщава РИА Новости, цитирана от БГНЕС

Експертът обясни, че домашните любимци рядко боледуват от коронавирус. Това се случва при близък и продължителен контакт със заразен човек. Ветеринарят посочи начин за диагностициране на инфекция при котка или куче. Признаци като кихане, кашлица, секрет от очите или носа, сънливост и тежко дишане са показателни за заболяването.

За да се потвърди или изключи инфекцията, експертът посъветва да се свържете с ветеринарната клиника, където ще се вземе натривка от носа на домашния любимец. Тези симптоми обаче са и признаци на други респираторни инфекции - например микоплазмоза.

Ако диагнозата е потвърдена, но домашният любимец се чувства добре, няма нужда да го лекувате: просто наблюдавайте здравето му. Ако се появят нови симптоми или се влоши, трябва да отидете във ветеринарната клиника “, посъветва специалистът.

Специалистът добави, че има и „котешки“ коронавирус, който не е свързан с COVID-19. Наблюдава се при почти всички котки и не е опасен, но в някои случаи допринася за развитието на инфекциозен перитонит и ентерит. Вирусът не вреди на хора и кучета, тъй като с него са заразени само котки.

По-рано ветеринарят говори за възможността за заразяване с COVID-19 от домашни любимци. Според него домашните любимци предават коронавирус при определени обстоятелства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари