Руски атлети внезапно „се разболяха" преди тест за допинг

0
Заради допингов скандал руските атлети бяха изключени от Олимпиадата през 2016 в Рио и от световното първенство през 2017-а
Заради допингов скандал руските атлети бяха изключени от Олимпиадата през 2016 в Рио и от световното първенство през 2017-а

36 руски атлети внезапно са се разболели, когато контрольорите от руската антидопингова агенция пристигнали, за да им направят внезапни тестове.

На атлетическия шампионат в Сибир в събота и неделя, атлетите отказали да стартират след пристигането на инспекторите от Русада (антидопинговата агенция) под претекст, че са болни или просто защото не искат да се състезават в момента, съобщава спортният сайт Championat.com, цитиран от Мениджър.

Сред отказалите се е бегачката Наталия Аристарскова, специалистка на 3000 м стипълчейз, смятана за голямата фаворитка в дисциплината, която през декември постави личен рекорд от 9:06:01 – едно от десетте най-добри постижения за всички времена.

Руската атлетическа федерация съобщи, че дисциплинарната й комисия е започнала вътрешно разследване. Според официалното съобщение федерацията е изискала информация от организаторите и регионалните федерации за „атлетите, които са се оттеглили“ от състезанието. След проверката ще бъдат определени наказания. Руската федерация уточнява, че е препоръчала в неделя на Русада да засили вниманието си към младежките и регионалните състезания в страната.

Пред Франс прес Русада коментира, че оттеглянето от състезание не е нарушение на антидопинговите правила, но предизвиква интереса на контрольорите да разследват. Агенцията е препоръчала на атлетическите федерации да направят дисциплинарни проверки на спортистите, които са се „разболели“ при пристигането на антидопинговите контрольори.

Русада беше отстранена от Международната антидопингова агенция през 2015 г., когато избухна скандалът с разкритията, че руската държава, министерството на спорта и тайните служби са участвали в система за допинг на руски атлети от 2011 до 2015 г.  Миналия юни Русада отново получи права да изпълнява собствена програма за антидопингов контрол.

Заради допинговия скандал руските атлети бяха изключени от Олимпиадата през 2016 в Рио и от световното първенство през 2017-а. МОК спря участието на Русия и на Олимпиадата в Пьончан следващия месец. 

Източник: Мениджър
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари