Русия отново влиза в АЕЦ "Белене"

0
Това стана разговора между премиера Бойко Борисов и руския президент Владимир Путин в Кремъл
Това стана разговора между премиера Бойко Борисов и руския президент Владимир Путин в Кремъл

Москва обяви готовност да участва в АЕЦ „Белене”.

Това стана разговора между премиера Бойко Борисов и руския президент Владимир Путин в Кремъл.

Двамата държавници се договорили съвместно да търсят частен инвеститор за строежа на втората атомна електроцентрала у нас, който да бъде избран на конкурентен принцип. На масата беше поставено и захранването на България с руски газ, през Турция.

Категорично „Турски поток” влиза на територията на България”. Това заяви премиерът Бойко Борисов на пресконференция след срещата с руския президент Владимир Путин.

Мисля, че водихме един много полезен и прагматичен разговор. Относно това дали ще има втора точка на вход на газ през „Турски поток” за България – това, което говорихме и в което президентът Путин ни увери, е, че е разговарял вчера с турския президент и нямат нищо против тази точка на контакт да влезе в България. От името на българите изказвам благодарности, че отново се връщаме към газоразпределителната роля, която имахме на Балканите”, коментира още Борисов.

Той посочи, че „Газпром“, „Булгартранзгас“ и ресорните министри ще намерят схемата, по която след това газ да се преразпределя, да се търгува и да се транспортира до следващите държави в региона.

И сега на базата на това количество, което влиза от Русия през Украйна за България през „Турски поток” – около 34-35 млрд. куб. метра, което е сериозно количество газ. Трябва да намерим формула да го разработим през газов хъб. И нашите колеги поеха ангажимент, заедно с Европейската комисия, да намерят приемливата формула“, заяви още българският премиер.

Днешната среща е третата официална между Бойко Борисов и Владимир Путин. Двамата разговаряха през 2009 г. в Гданс, Полша и година по-късно, по време на работно посещение на Путин в България.

Междувременно, многократно отношенията между двете страни са били тема на телефонни разговори между двамата.

Русия е традиционен и един от важните външно-икономически партньори за България, ключов фактор, особено когато става въпрос за енергийни проекти.

Също така, през 2017 г., стокообменът между двете страни е нараснал с 41%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари